Svet

Papa voljan da posreduje između kanonske i raskolničke crkve u Ukrajini

Poglavar katoličke crkve zabrinut je zbog tretmana pravoslavnih sveštenika i pokušao bi da pomogne da UPC odbrani svoje pozicije
Papa voljan da posreduje između kanonske i raskolničke crkve u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Papa Francisko je voljan da posreduje između Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i Pravoslavne crkve Ukrajine(PCU) u rešavanju spora oko Kijevsko-pečerske lavre, rekao je za TASS predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov koji je ujedno i lični prijatelj rimskog pontifa.

Poglavar katoličke crkve, kako je on naveo, poručio je da bi mogao da pomogne da dve zajednice uspostave kontakt, ali i da možda pomogne kanonskoj UPC da odbrani svoje pozicije.

"U slučaju lavre, on je pozvao na poštovanje svetosti tog mesta i zaustavljanje sadašnjih akcija, ali nema pravni mehanizam preko koga bi mogao da interveniše. On može samo da poziva na mir, dijalog i pregovore", objasnio je Sevastjanov. 

Privatna poruka koju je papa preneo Sevastjanovu nije jedini način na koji je poglavar katoličke crkve izrazio svoj stav. On je i sredinom marta javno izrazio zabrinutost zbog položaja pravoslavnih monaha u lavri i zatražio od Kijeva da "poštuje verska mesta".

Podsećamo, Sinod nepriznate Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) tražio je od  Ukrajine da se objekti na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre predaju PCU, nakon što se odatle isteraju monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), navodi se u saopštenju Sinoda.

Nepriznata PCU i njen sinod su prećutno podržali odluku vlasti da isteraju monahe koji se trenutno nalaze u Lavri, proizilazi iz saopštenja pres službe PCU.

Naime, prema dokumentu u koji su uvid imale "RIA Novosti", ministarstvo kulture Ukrajine uputilo je obaveštenje ovom manastiru kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da jednostrano raskidaju ugovor o zakupu od 29. marta. 

image