Svet

Bajden: Netanijahu da odustane od reforme, neće biti pozvan u Belu kuću

Američki predsednik javno pozvao izraelskog lidera da odustane od reforme, Amerikanci sve kritičniji prema izraelskim vlastima
Bajden: Netanijahu da odustane od reforme, neće biti pozvan u Belu kuću© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon/Alberto Pezzali

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da "odustane" od najavljene reforme pravosuđa, dodajući da je "zabrinut zbog zdravlja izraelske demokratije".

"Kao i mnoge snažne pristalice Izraela, ja sam veoma zabrinut", rekao je američki predsednik novinarima.

"Oni ne mogu nastaviti da idu ovim putem, mislim da sam bio jasan u vezi sa tim", poručio je Bajden.

"Nadam se da će premijer (Izraela Benjamin Netanijahu) pokušati da pronađe istinski kompromis, ali ostaje nam da vidimo", rekao je on.

Na pitanje da li će pozvati Netanijahua u zvaničnu posetu Vašingtonu, Bajden je nedvosmisleno odgovorio: "Ne, to se neće desiti u skorijoj budućnosti".

On je rekao i da se poslednjih nedelja nije čuo sa izraelskim premijerom, kao i da je sve poruke slao preko ambasadora.

Na pitanje novinara da li bi se njegovi komentari mogli protumačiti kao mešanje u unutrašnja pitanja Izraela, Bajden je rekao da "oni ne žele da se mešaju, ali da je njegov stav po tom pitanju jasan".

"Oni znaju moj stav. Oni znaju američki stav. Oni znaju i stav američkih Jevreja."

Netanijahu je ubrzo odgovorio na kritike američkog predsednika, naglašavajući da "Izrael neće donosi odluke na osnovu pritiska iz inostranstva", pa čak i ako dolazi od "najboljih prijatelja".

"Poznajem predsednika Bajdena više od 40 godina i cenim njegovu dugogodišnju posvećenost Izraelu. Savez između Izraela i Sjedinjenih Država je neraskidiv i uvek prevazilazi povremene nesuglasice", dodao je on.

Bajdenovi komentari nekarakteristično su oštri, pošto su se on i njegovi zvaničnici do sada uglavnom uzdržavali od komentarisanja protesta u Izraelu.

Kada je pravosudna reforma najavljena pre skoro tri meseca, američki zvaničnici su tvrdili da ne žele da se bave onim što su smatrali unutrašnjim izraelskim pitanjem.

Ipak, oni su se postepeno udaljavali od te pozicije, u početku dajući nejasne izjave kada su ih pitali o važnosti nezavisnih institucija, da bi u poslednje vreme postali konkretniji i kritičniji prema izraelskim vlastima.

Izrael već puna tri meseca potresaju masovni protesti zbog reforme pravosuđa, za koju kritičari tvrde da podriva podelu vlasti u toj zemlji.

image