Izveštaj UN: EU finansira organizacije u Libiji koje krše ljudska prava

Finansijska podrška Evropske unije pomogla i podstakla izvršenje zločina u Libiji, tvrde istražitelji UN

Novac iz fondova EU potpomaže zlostavljanje migranata u Libiji koji su sistematski mučeni i prisiljavani na seksualno ropstvo, pokazala je istraga Ujedinjenih nacija.

Rezultati istrage ukazuju da je došlo do pogoršanja situacije ljudskih prava u toj severnoafričkoj zemlji razorenoj sukobima, a UN upozorava da Evropska unija podržava neke od organizacija koje zlostavljaju migrante.

"Ne tvrdimo da su EU i njene države članice počinile ove zločine", rekao je istražitelj Čaloka Bejani novinarima u ponedeljak, dodajući da je "finansijska podrška (Evropske unije) pomogla i podstakla izvršenje zločina".

U konačnom izveštaju, Nezavisna misija UN za utvrđivanje činjenica o Libiji je zaključila da postoje "osnovi da se veruje da su državne snage bezbednosti i paravojne grupe počinile mnoge ratne zločine i zločine protiv čovečnosti".

"Migranti su posebno bili meta, a postoji veliki broj dokaza da su oni sistematski mučeni", piše u izveštaju.

Predsednik Nezavisne misije Mohamed Auadžar rekao je da su istražitelji otkrili da su zločini protiv čovečnosti počinjeni nad migrantima u pritvorskim centrima pod kontrolom libijske Uprave za borbu protiv ilegalne migracije (DCMI) i obalske straže te zemlje.

"Ti subjekti dobijaju tehničku, logističku i finansijsku podršku od Evropske unije i njenih država članica za presretanje i povratak migranata", rekao je Auadžar.

"Podrška koju je EU dala libijskoj obalskoj straži u smislu povlačenja, odbacivanja, (i) presretanja migranata dovela je do kršenja određenih ljudskih prava", rekao je Bejani. "Ne možete gurnuti ljude u područja koja su nesigurna, a libijske vode nisu bezbedne za migrante".

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da EU nije finansirala libijsku obalsku stražu "niti bilo koji drugi entitet u Libiji", dodajući da je pomoć EU imala za cilj da "poboljša njihov učinak".

U izveštaju se navodi da postoje osnovane sumnje da su nad migrantima počinjeni zločini protiv čovečnosti, kao i da su oni prodavani u seksualno ropstvo.

Članica Nezavisne misije Trejsi Robinson rekla je da su oni razotkrili da je ropstvo prisutno i u drugim oblicima.

"Pronašli smo slučajeve porobljavanja osoba sa kojima se trgovali kako bi obavljali razne usluge, ali i seksualnog ropstva žena u i oko pritvorskih centara", rekla je ona.

Istražitelji su izrazili zabrinutost zbog lišavanja slobode Libijaca i migranata širom zemlje, što bi, kako su rekli, takođe moglo predstavljati zločine protiv čovečnosti.

Libija je nakon rušenja njenog dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija 2011. godine, u čemu su aktivnu ulogu igrali SAD, Velika Britanija i Francuska, zapala u duboku političku krizu koja traje do danas.