Svet

Nova rampa za Kijev, Izrael dosledan; On greši, ja odlučujem

Izrael odbija zvanični zahtev Kijeva
Nova rampa za Kijev, Izrael dosledan; On greši, ja odlučujem© Tanjug/AP Photo/ Tsafrir Abayov

Izrael neće slati oružje u Ukrajinu, poručio je danas ministar odbrane Izraela Beni Ganc, nakon što je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba najavio da će Kijev od te zemlje zvanično zatražiti sisteme protivvazdušne odbrane.

Prethodno je Ganc negirao bilo kakvu raniju prodaju oružja Ukrajini.

"Mi ne prodajemo oružje Ukrajini", rekao je Ganc u intervjuu za jevrejski radio "Kol Čaj".

Izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj je u nedelju, nakon pojave informacija o iranskim isporukama balističkih raketa Rusiji, saopštio da bi Izrael trebalo da počne da pruža vojnu pomoć Ukrajini, sledeći primer SAD i NATO zemalja.

Komentarišući Šajove izjave, Ganc je rekao: "On greši, ja sam ministar odbrane koji je odgovoran za izvoz izraelskog oružja".

Rusija i Iran su demantovali navode da se iransko naoružanje koristi u sukobu u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba najavio je u utorak da će njegova vlada poslati zvaničnu notu Izraelu sa zahtevom za protivvazdušno oružje, nakon čega je ministar odbrane Beni Ganc potvrdio da Izrael neće slati oružje u Ukrajinu.

"Naša pozicija u vezi sa Ukrajinom se neće menjati. Nastavićemo da je podržavamo i stojimo uz Zapad, ali nećemo slati sisteme naoružanja", rekao je Ganc, prenosi "Džeruzalem post".

Medvedev: Prodaja oružja bi uništila odnose Izraela i Rusije

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je Izrael da bi isporuka oružja Kijevu uništila odnose između Rusije i Izraela.

"Činilo se da će Izrael isporučiti oružje kijevskom režimu. To bi bio veoma brzoplet potez koji bi uništio sve odnose između naše dve zemalje", rekao je on.

Netanjahu: Ne treba slati oružje Ukrajini; trenutna pozicija Izraela razborita

Bivši premijer Izraela i opozicioni lider Benjamin Netanjahu upozorio je da bi svako oružje koje se isporuči Ukrajini moglo da završi u iranskim rukama.

Netanjahu je istakao da veruje da je trenutna izraelska politika povodom sukoba u Ukrajini "razborita", pri čemu je naglasio da Ukrajini ne treba slati oružje već, kao i do sada, samo humanitarnu pomoć.

"Po pitanju oružja uvek postoji mogućnost, a to se dešavalo iznova i iznova, da oružje koje smo isporučili na jednom bojnom polju završi u iranskim rukama upotrebljeno protiv nas", rekao je Netanjahu.

Ukrajina od početka sukoba poziva Izrael da donira oružje i sisteme protivvazdušne odbrane, što Izrael nastavlja da odbija.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prošlog meseca rekao francuskim novinarima da je "šokiran" odbijanjem, pri čemu je optužio izraelsku vladu da je "pod uticajem Rusije".

image