Svet

Dan D za Kijevsko-pečersku lavru: Monasi ne napuštaju svetinju, čekaju odluku suda (VIDEO)

Današnji dan je rukovodstvo ukrajinske države odredilo kao poslednji kada pravoslavni monasi kanonske UPC mogu da ostanu u Lavri, međutim milionska pastva okupila se da je molitvom i verom zaštiti

Načelnik sinodskog informativno-prosvetnog odeljenja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), mitropolit Kliment, rekao je da se monasi iz Kijevsko-pečerske lavre neće iseliti ni 29. ni 30. ni 31. marta, a ni nekim drugim danima, s obzirom da za to nema pravnog osnova.

"Mediji aktivno raspravljaju o iseljenju monaha iz Lavre 29. marta. Iseljenja ne može i neće biti ni 29. ni 30. ni 31. niti bilo kog drugog datuma, jer nema zakonskih osnova", rekao je mitropolit u video saopštenju na Jutjub kanalu UPC.

Prema njegovim rečima, odluka o iseljenju mogla bi da se ospori na sudu.

"Ukrajinsko Ministarstvo kulture nije angažovalo nijedan pravosudni mehanizam da dokaže svoj slučaj", naglasio je on i dodao da se u manastiru nadaju da ministarstvo kulture i rezervat neće preduzimati nezakonite radnje.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle rekao je da on i sveštenstvo jedine priznate pravoslavne crkve u Ukrajini imaju pravo da ostanu i ne planiraju da napuste Lavru do okončanja suđenja.

Naime, kako je mitropolit rekao u video obraćanju koje je danas objavljeno na Telegram kanalu "Ukrajina pravoslavnaja", 23. marta monasi su podneli tužbu za osporavanje zahteva za napuštanje Kijevsko-pečerske Lavre.

"Zakon je na našoj strani. Ostaćemo u Lavri do kraja suđenja. Imamo dugoročni ugovor koji se ne može da se raskine tokom rata", rekao je mitropolit.

Prema rečima mitropolita, za tužbu se sada zauzima već treći sudija, što ukazuje da postoji pritisak, na sudije i na pravo zakona.

Još jednom je apelovao na vlastodršce da prestanu sa pritiscima na sudije, prestanu sa pritiscima na Lavru, naglasio je da monasi neće pristati na kompromise oko vere i da će stajati do poslednjeg.

"Zato ću opet reći – Bog je sa nama, nadamo se da će zakon Ukrajine biti sa nama, jer mi smo Ukrajinci, nismo pobegli, ne sarađujemo sa neprijateljem, branimo svoju veru, svoju zemlju, našu vlast i molimo se", poručio je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinsko Ministarstvo kulture nema pravo da ih istera iz Lavre bez odluke suda. Kada sud bude doneo odluku, i prođe određeno vreme, odluka dolazi do izvršne vlasti, "a ne direktor muzeja ili ministar kulture da iseljava".

"Neka vam Gospod pomogne da napravite pravi izbor, nikome ne pretim, ali setite se istorijskih događaja koji podsećaju na vaše postupke", rekao je mitropolit Pavle.

Monasima Lavre je, kako je kazao mitropolit, ponuđen "kompromis" da njegovo Blaženstvo Onufrije, Bogoslovija i on odu iz Lavre.

"Odgovorio sam im da se s krsta ne silazi, sa krsta te sklanjaju", kazao je on i dodao da takvi "kompromisi" monasima UPC ne trebaju, prenosi list "Ukrajinskaja pravda".

Prema rečima mitropolita Pavla, monasi su od ukrajinskih vlasti zatražili da im dozvole da ostanu u manastiru još šest nedelja, tokom posta i Vaskrsa, dok sud bude saslušao njihovu tužbu, ali još uvek nisu dobili nikakav odgovor od vlasti.

Mitropolit Pavel je izjavio da su zahvaljujući molitvama ispovednika i parohijana UPC Moskovske patrijaršije "svi predsednici Ukrajine postali predsednici".

Rjabkov: Boga se ne boje, đavolu služe

Oni koji danas napadaju Crkvu u Ukrajini se ne boje Boga, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenose "Izvestija".

Prema njegovim rečima, one koji služe đavolu dočekaće sud istorije, ali im preti i pravno suđenje kada za to kucne čas.

Rusija kategorički osuđuje akcije kijevskog režima koji je ponovo sebe postavio izvan zakona.

"Želim da izrazim solidarnost i podršku svima koji pripadaju istoj Crkvi kojoj pripada Ruska pravoslavna crkva (RPC) Moskovske patrijaršije, i onima koji joj služe. A onima koji se ne smatraju njenim delom želim snagu duha, jaku volju i snagu da shvate ispravnost naših postupaka", poručio je ruski diplomata.

Ciljevi Specijalne vojne operacije (SVO) će bezuslovno biti postignuti, a tada će, kako je rekao, i krivce današnjih događaja da sustigne ruka pravde.

Vernici ne daju Kijevsko-pečersku lavru

Stotine vernika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) okupilo se na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri, koju monasi, po nalogu vlasti, moraju danas da napuste, navodi se na Telegramu UPC.

"Kijevsko-pečerska lavra trenutno. Od jutarnjih časova stotine vernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi", piše u opisu slike.

Naime, prema dokumentu u koji je ministarstvo kulture Ukrajine uputilo manastiru kanonske UPC navodi se da jednostrano raskidaju ugovor o zakupu od 29. marta.

"Od 29. marta 2023. godine smatra se da je sporazum jednostrano raskinut. Komisija za prijem i prenos imovine državne institucije, koju je stvorilo Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine, počeće sa radom 30. marta 2023. godine u skladu sa Planom prijema i prenosa objekata koji se nalaze u upotrebi Sveto-Uspenske Kijevsko-pečerske lavre", navodi se u dokumentu.

Arhijereji Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) još jednom su pokušali da ubede sadašnje stanovnike manastira da pređu u raskolničku crkvu kojoj sami pripadaju, pozivajući bratiju Lavre da se "ujedine u nedrima pomesne PCU na kanonskim principima" definisanim odlukama sabora iz 2018. godine i tomosom o autokefalnosti PCU, donetim 6. januara 2019. godine.

Članovi Sinoda UPC, na čelu sa mitropolitom Onufrijem, pokušali su da se sastanu sa predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi mu preneli stav vernika i dokazali da oni nisu neprijatelji svoje otadžbine za koju se svakodnevno mole, ali je on odbio da ih prihvati, ostavivši ih da čekaju na ulici ispred njegove kancelarije.

Sinod nepriznate PCU tražio je od  Ukrajine da se objekti na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre predaju PCU, nakon što se odatle isteraju monasi kanonske UPC, navodi se u saopštenju Sinoda. Nepriznata PCU i njen sinod su prećutno podržali odluku vlasti da isteraju monahe UPC iz Lavre, proizilazi iz saopštenja.

I ministar kulture Ukrajine Oleksandar Tkačenko pozvao je monahe jedine priznate Pravoslavne crkve u Ukrajini da pređu u PCU, koju je sam nazvao "raskolnička". 

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se saopštenjem za javnost povodom državnog terora nad UPC napomenuvši da ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve. 

"Osećajući i znajući da jedina postojeća pravoslavna crkva u Ukrajini, na čelu sa mitropolitom kijevskim Onufrijem, hrabro i smireno nosi svoj krst i sa nadom uzlazi na Hristovu i svoju Golgotu, uvereni smo da će raspeti i vaskrsli Gospod – zbog duboke vere, praštanja i ljubavi prema svima, pa i prema neprijateljima po njihovom sopstvenom izboru – dati snage svojoj crkvi da izdrži sva stradanja koja treba i mora da podnese", naveo je patrijarh srpski.

image