Novi plan Poljske: Ekonomski savez sa Rumunijom i Ukrajinom?

Zapad je zemlje regiona koristio za svoje ciljeve nakon što su te države prvi put prešle u kapitalizam nakon pada komunizma, kaže Mateuš Moravjecki

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da se nada da će biti moguća izgradnja nove ekonomske zajednice u Centralnoj i Istočnoj Evropi uz učešće Rumunije i Ukrajine i kritikovao "moćne zapadne zemlje zbog dugogodišnjeg podrivanja regiona".

Na poljsko-rumunskim međuvladinim konsultacijama u Bukureštu, Moravjecki je istakao da je saradnja između Poljske i Rumunije ključna kako bi se glas regiona bolje čuo.

"Ne možemo da gledamo na Evropsku uniju kao na one koje uvek moramo da slušamo i one koje uvek moraju da imaju najbolja rešenje koja se prevoze u koferu u Bukurešt ili Varšavu", naglasio je Moravjecki, a preneo javni servis TVP.

On je, takođe, pohvalio svog rumunskog kolegu Nikolaja Čuka i predsednika Rumunije Klausa Johanisa zbog vođenja politike koja ima za cilj "koheziju, sinergiju i efikasnost između dve zemlje".

Prema njegovim rečima snažnije zemlje Zapada i Istoka koristile su zemlje u regionu, a Zapad je taj prostor koristio za svoje ciljeve nakon što su te države prvi put prešle u kapitalizam nakon pada komunizma.

Moravjecki je i prošle nedelje izneo svoju viziju budućnosti Evrope u govoru na Univerzitetu Hajdelberg u Nemačkoj, i istakao ulogu suverenih nacionalnih država u odnosu na evropsku federaciju.

"Ništa neće bolje zaštititi slobodu nacija, njihovu kulturu, socijalnu, ekonomsku, političku i vojnu bezbednost od nacionalnih država", rekao je Moravjecki i dodao da su "drugi sistemi iluzorni ili utopija", upozoravajući na dalju federalizaciju EU.

Nova ekonomska zajednica

Moravjecki je predložio da bi Poljska i Rumunija trebalo da razviju saradnju sa Ukrajinom, što bi pomoglo da se unaprede investicije i vojno-strateški planovi za budućnost i omogućilo stvaranje "nove ekonomske zajednice u regionu Centralne i Istočne Evrope".

Prethodna godina je, prema rečima rumunskog premijera, bila plodna za za poljsko-rumunsku poslovnu zajednicu jer je trgovina između dve države iznosila 11 milijardi evra – što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na 2021. godinu.