Poljska vlada usvojila rezoluciju o povećanoj proizvodnji municije

Premijer Mateuš Moravjecki je potvrdio da vlada Poljske u te svrhe namerava da izdvoji dve milijarde zlota iz državnog budžeta (463,32 miliona dolara)

Vlada Poljske usvojila je odluku o povećanju proizvodnje municije i u te svrhe namerava da izdvoji dve milijarde zlota (463,32 miliona dolara), izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Podstičem privatne kompanije, državne kompanije, strane proizvođače da brzo prihvate izazov i otvore nove fabrike za proizvodnju municije na teritoriji Poljske", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare.

Potvrdio je da vlada u te svrhe namerava da izdvoji dve milijarde zlota iz državnog budžeta.

Rojters podseća da su se 17 zemalja članica EU i Norveška, prošle nedelje saglasile da će zajednički obezbediti municiju za pomoć Ukrajini, ali i za popunu sopstvenih zaliha.

Moravjecki je neadvno najavio da će poljski proizvođač municije "Dezamet", koji je inače jedinica državnog proizvođača oružja "Polska Grupa Zbrojeniova" (PGZ), značajno povećati kapacitete kako bi Ukrajinu snabdevao municijom koju finansira EU.

Prema podacima nemačkog Kil instituta za svetsku ekonomiju, Poljska je, posle SAD i Velike Britanije, prva zemlja po vrednosti oružja koje je poslato Kijevu u periodu između januara 2022. i januara 2023. godine. 

Ruski zvaničnici su u više navrata upozoravali zapadne zemlje da ne šalju naoružanje u Ukrajinu, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i patnju, ali i da to čini NATO zemlje direktno umešanim u sukob. 

Poljska se, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom i Nemačkom nalazi među zemljama koje su poslale najviše oružja u Ukrajinu od početka ruske Specijalne vojne operacije u februaru prošle godine.