Svet

Zelenski: Saveznici nam poslali neispravan sistem PVO, nemamo ni savremene borbene avione

Ukrajinski predsednik ponovo se požalio da Ukrajina još nije dobila sve što bi mogla od Zapada i da zapadni saveznici ne žele da pošalju savremene borbene avione
Zelenski: Saveznici nam poslali neispravan sistem PVO, nemamo ni savremene borbene avione© Tanjug/Stefan Rousseau/pool photo via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski požalio se da je Kijev od jednog svog evropskog saveznika - kojeg pritom nije želeo da imenuje - dobio neispravan sistem PVO, nakon čega je dodao da Ukrajina još čeka veliki deo obećane vojne pomoći.

Zelenski je još izrazio nezadovoljstvo time što ni jedna zapadna zemlja nije odlučila da Ukrajini pošalje savremene borbene avione, bojeći se da će to dovesti do eskalacije situacije. 

"Nemamo ništa od modernih borbenih aviona", rekao je on u intervjuu za Asošieted pres. 

Osim toga, Ukrajina, kako je kazao, još nije dobila "patriot" sisteme, iako su ukrajinski vojnici u januaru prošli obuku za njihovo korišćenje. Kijevu je, prema njegovim rečima, potrebno 20 ovih PVO sistema jer, kako je objasnio, "ni jedna zemlja u svetu do sada nije bila napadnuta toliko velikim brojem raketa" kao što je to slučaj sa Ukrajinom. Ipak, on ocenjuje da ruska strana neće iskoristiti nuklearno oružje. 

Zelenski još tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin "izolovan" na političkoj sceni i da nije dobio podršku kineske strane tokom poslednje posete lidera NR Kine Si Đinpinga, uprkos tome što dva lidera ne samo da jedan drugog oslovljavaju rečima "prijatelju", već i maltene pri svakoj prilici ističu da je saradnja Moskve i Pekinga na najvišem nivou do sada.

Osim toga, podsetimo, tokom poslednje posete bili su potpisani strateški važni dokumenti o daljoj saradnji, a obe strane su posetu ocenile veoma visoko. Si Đinping je još dodao da je "jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine".

I dok Zelenski čeka da li će Si pristati na razgovor sa njim, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu za "Fajnenšl tajms" upozorava Kinu da slučajno ne šalje vojnu pomoć Rusiji.

"Jasno sam stavio do znanja kineskim zvaničnicima da je vrlo neumesno staviti na isti nivo vojnu podršku Ukrajini i vojnu podršku Rusiji. Ukoliko Kina odluči da Rusiji da oružje, ona će postati saučesnik u konfliktu", rekao je Kuleba. 

Ipak, to, po svemu sudeći, nije sprečilo glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine generala Valerija Zalužnog da danas razgovara sa kolegom iz NATO-a, vrhovnim komandantom savezničkih snaga Alijanse za Evropu i generalom američke vojske Kristoferom Kavolijem. Tema je, prema informaciji sa Telegram kanala Zalužnog, bila dalja isporuka municije i naoružanja Kijevu.

U isto vreme, sekretar za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov poručuje da će Ukrajina od saveznika uskoro dobiti hiljadu dronova sa dometom većim od 3.000 kilometara, a ovaj komentar ispratio je starom slikom Moskve, nagovestivši da bi mogao uslediti napad na rusku prestonicu.

Retorika oko ukrajinskog sukoba u poslednje vreme se zaoštrila. Velika Britanija je saopštila da namerava da Ukrajini isporuči municiju sa osiromašenim uranijumom, a Rusija najavila razmeštanje nuklearnog oružja u Belorusiji. 

Predsednik Ukrajine priznao je da bi mogao uslediti opšti poraz ako Kijev ne uspe da odbrani Bahmut, a osnivač "vagnerovaca" Jevgenij Prigožin danas je dodao da je borba za ovaj grad, od koje Kijev ne odstupa, faktički uništila ukrajinsku vojsku. 

image