Ne mogu da me spreče: Bajden odlučan da ode u Belfast, odbacio upozorenja bezbednosnih službi

Američki predsednik poručio da ga niko neće sprečiti da poseti Severnu Irsku

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da ga odluka glavne domaće bezbednosne službe Velike Britanije da podigne nivo pretnje od terorizma u Severnoj Irskoj neće sprečiti da poseti region.

"Ne. Ne mogu da me spreče", rekao je Bajden na pitanje da li će potez MI5 uticati na njegove planove da otputuje u Severnu Irsku sledećeg meseca.

Bela kuća tek treba da zvanično potvrdi planiranu posetu američkog lidera Belfastu na 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak, koji je potpisan 10. aprila 1998. godine.

Navodno se očekuje da će Bajden tom prilikom posetiti Severnu Irsku zajedno sa bivšim predsednikom Bilom Klintonom, koji je posredovao u dogovoru.

Sporazumom na Veliki petak nacionalisti i unionisti u Severnoj Irskoj pristali su da podele vlast posle tri decenije nasilja, a njihove paravojne grupe da polože oružje u zamenu za oslobađanje političkih zatvorenika.

Bajden je bio jedan od senatora koji su 1980-ih zagovarali diplomatsku umešanost SAD u okončanje sukoba. Kao član komiteta za spoljne odnose američkog Senata, pomogao je da se administracija tadašnjeg predsednika Bila Klintona obaveže - finansijski i politički - u mirovnom posredovanju koje je završeno Sporazumom na Veliki petak 1998. godine

Zemlja je od tada bila svedok samo sporadičnih napada na snage bezbednosti, koje su izvele otcepljene grupe Irske republikanske armije (IRA) koje su se protivile sporazumu.

MI5 je početkom sedmice podigao nivo pretnje od terorizma u Severnoj Irskoj sa "značajne" na "ozbiljnu".

"Proteklih meseci smo videli porast nivoa aktivnosti u vezi sa terorizmom u Severnoj Irskoj, koji je usmeren na policajce koji služe svojim zajednicama, a takođe dovodi u opasnost život dece i drugih članova javnosti", rekao je britanski ministar za Severnu Irsku, Kris Hiton-Haris.

U februaru su dvojica maskiranih naoružanih napadača upucala detektiva dok je trenirao dečiji fudbalski tim u gradu Omag, stotinak kilometara zapadno od Belfasta. Policija je navela da su povrede detektiva takve da "menjaju život". Disidentska grupa poznata kao Nova IRA preuzela je odgovornost za napad.

Velika Britanija ima pet nivoa pretnje od terorizma, pri čemu "ozbiljan" znači da je napad vrlo verovatan. To je druga najviša ocena, iza "kritičnog".

Nivo pretnje Severne Irske spušten je na "znatan" tek prošle godine nakon što je ostao "ozbiljan" od 2010. Nivo za ostatak Britanije je "znatan" od prošlog februara.

Bajdenova vezanost za Irsku je opšte poznata. Američki predsednik voli da ističe da je, preko majke, poreklom iz okruga Mejo, redovno citira irske pesnike i često koristi britansku vladavinu nad Irskom i odlazak svog pradede "zbog onoga što su Britanci radili" kao način da deluje kao da se saoseća sa progonjenim manjinama.