Svet

Ilon Mask i stručnjaci zahtevaju: Stati na put razvoju veštačke inteligencije

Više od 1.000 stručnjaka, inženjera i akademika je u novom otvorenom pismu pozvalo na momentalno obustavljanje daljeg razvoja naprednih modela veštačke inteligencije dok se ne izuče sve posledice i opasnosti koje ona nosi
Ilon Mask i stručnjaci zahtevaju: Stati na put razvoju veštačke inteligencijeGetty © Photo by Paul Gilham/Getty Images

Više od 1.000 stručnjaka i istraživača veštačke inteligencije (AI) pozvalo je da se momentalno zaustavi razvoj naprednih AI modela na najmanje šest meseci, kako bi se implikacije i opasnosti od upotrebe sistema poput GPT-4 mogle valjano proučiti i ublažiti.

Taj zahtev je postavljen u otvorenom pismu koje su potpisali neke od vodećih figura u oblasti veštačke inteligencije, uključujući Ilona Maska, koji je suosnivač istraživačke laboratorije "Open AI", odgovorne za programe Čet GPT i GPT-4, Emad Mostak, koji je osnovao londonski "Stabiliti AI", suosnivač "Epla" Stiv Voznijak, ali i Jošua Bengio, čovek za koga se govori da je "kumovao" veštačkoj inteligenciji, i Stjuart Rasel, jedan od najistaknutijih pionira u tom polju.

Među potpisnicima su i inženjeri iz "Amazona", "Gugla", "Majkrosofta", ali i mnogi akademici, a autore koordiniše neprofitna organizacija pod nazivom Institut budućnosti za život, prenosi "Gardijan".

"Poslednjih meseci su laboratorije veštačke inteligencije ušle u trku van kontrole da razviju i primene sve moćnije digitalne umove, koje niko – čak ni njihovi tvorci – ne može da razume, predvidi ili pouzdano kontroliše", navodi se u pismu.

Oni smatraju da moćnije AI sisteme treba razvijati tek kada se utvrdi da će njihovi efekti biti pozitivni i da se rizicima koje oni nose može upravljati.

Trenutak za uvođenje nezavisne kontrole je sad

Potpisnici svoj stav potkrepljuju citirajući suosnivača "Open AI" Sema Altmana, koji je u februaru napisao da bi "u nekom trenutku moglo biti važno da se uvede nezavisna revizija pre nego što se počne sa obučavanjem budućih sistema (veštačke inteligencije) i da se postigne dogovor oko ograničenja stope napretka novih modela."

"Slažemo se. Taj trenutak je sada", tvrde potpisnici otvorenog pisma.

Ako istraživači ne budu dobrovoljno hteli da pauziraju rad na AI modelima moćnijim od GPT-4, koji se navodi kao primer "džinovskih" veštačkih inteligencija, onda bi "vlade trebalo da se umešaju", smatraju autori.

"Ovo ne znači potpuno zaustavljanje u razvoju veštačke inteligencije, već samo odstupanje od opasne trke ka sve većim i nepredvidivim modelima", dodaje se u pismu.

Jesu li sumnje opravdane?

Otkako je GPT-4 predstavljen u javnosti, kompanija "Open AI" je postepeno dodavala nove funkcije u vidu "plaginova", što je tom modelu omogućilo da pretražuje podatke na internetu, planira odmore za korisnike i čak da naručuje namirnice.

Sada, međutim, ta kompanija mora da se nosi sa "previsokom sposobnosti" svog sistema, odnosno da je on sada moćniji nego što su bili u trenutku predstavljanja. 

Profesor sa Univerziteta Njujork i jedan od potpisnika pisma Geri Markus kaže za Rojters da pismo nije savršeno, ali da mu je "duh ispravan". 

"Veliki igrači postaju sve tajnovitiji u vezi sa onim što rade, što otežava društvu da se odbrani od bilo kakve štete koja se može ispoljiti", rekao je Markus za Rojters.

Sa druge strane, britanska agencija navodi da su kritičari pisma optužili potpisnike za "dizanjem AI panike", tvrdeći da su procene o trenutnim sposobnostima tehnologije u velikoj meri preuveličane.

image