Australija u panici: I njihovi piloti pomažu kineskim kolegama

Ministar odbrane je naredio je da se istraži da li je Peking regrutovao Australijance

Ministarstvo odbrane Australije pokrenulo je istragu nakon izveštaja da su neki od njegovih penzionisanih vojnih pilota možda bili angažovani od strane Narodne oslobodilačke armije Kine (PLA). Do istrage je došlo nakon što je slične zabrinutosti izrazila i britanska vlada.

Naime, Kina je regrutovala desetine bivših britanskih vojnih pilota i dala im zadatak da oružane snage ove zemlje nauče kako da poraze zapadne ratne avione i helikoptere.

"Bio bih šokiran i duboko uznemiren kada bih čuo da postoje piloti koji su namamljeni platom od strane druge države to stavili iznad služenja sopstvenoj zemlji", rekao je ministar odbrane Ričard Marles u saopštenju u sredu.

Opozicioni lider i bivši ministar odbrane Piter Daton rekao je da je takođe "zbunjen" takvom mogućnošću i pozvao Marlesa da izmeni zakon kako bi sprečio takve aktivnosti.

"Ako sada postoji rupa u zakonodavstvu, koalicija opozicionih partija će podržati promenu koja će pooštriti zakon. Ne možemo dozvoliti da se naše tajne i naše metodologije predaju drugoj zemlji, a posebno ne Kini pod predsednikom Sijem", rekao je Daton.

Zabrinutost je izazvana nakon što je nekoliko medija objavilo da se veruje da je do 30 bivših britanskih pilota regrutovano da obučava osoblje Narodnooslobodilačke armije Kine. Rojters je citirao neimenovanog australijskog člana Društva eksperimentalnih pilota (SETP) koji je rekao da Peking pokušava da privuče pilote iz Velike Britanije, Australije, Kanade, Novog Zelanda i SAD.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da "očigledno narušava odbrambenu prednost Velike Britanije" kada njihovi bivši piloti pružaju obuku PLA. Ministarstvo je dodalo da će izmeniti ugovore o poverljivosti kako bi dodalo više "zakonskih poluga za sprečavanje pojedinaca da naruše bezbednost".

Odbrambene snage Novog Zelanda saopštile su u sredu u izjavi medijima da četiri njihova bivša pilota rade za Akademiju za probno letenje Južne Afrike (TFSA), koja je, navodno, bila uključena u regrutovanje instruktora za kinesku vojsku. Portparol ove institucije objasnio je da penzionisani piloti mogu slobodno da potraže posao negde drugde, ali moraju imati na umu da njihova odluka može dovesti do "reperkusija" na bilo koje buduće zaposlenje u vojsci.

"Saut Kina Morning Post" ovog meseca objavio je da je Pekingu potrebno najmanje 200 kvalifikovanih pilota za svoje nosače aviona.