Iguman Lavre Zelenskom: Bojte se naših suza

Zar ovde ne znaju da se u Ukrajini na sveštenike vrši nesnosan pritisak, da se obavljaju ponižavajući pretresi crkava, otimaju hramovi, zlostavljaju vernici, zapitao se ruski ambasador Antonov osvrćući se na vašingtonski "Samit za demokratiju" koji je u toku

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle zapretio je predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom nebeskom kaznom zbog proterivanja služitelja Lavre.

"Gospodine predsedniče! Kažem Vama i vašem čoporu da naše suze neće pasti na zemlju, već će Vam pasti na glavu. Mislite li da, došavši na vlast preko naših leđa, možete ovo da radite? Gospod neće oprosti ni Vama ni Vašoj porodici!" – rekao je mitropolit u video obraćanju objavljenom na Jutjub kanalu Lavre.

Prema rečima mitropolita, Zelenski je direktno kriv zbog dešavanja oko Lavre i zbog toga što je 220 monaha na ulici.

"Zato što niste mogli da primite mitropolita kijevskog Onufrija sa Sinodom. Niste mogli da sprečite ministra kulture, opsednutog besom, gnevom i mržnjom – dakle, sva zlodela su uz Vašu dozvolu. Teško vama. Bojte se! ", zaključio je namesnik Lavre.

Istovremeno, sam predsednik Ukrajine je u večernjoj video poruci u sredu nazvao situaciju oko kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i Kijevsko-pečerske lavre zaštitom društva od "moskovskih manipulatora verom".

Zelenski je Ukrajinu nazvao i "teritorijom najveće verske slobode" u ovom delu Evrope.

Direkcija rezervata Kijevsko-pečerske lavre, koja je pod rukovodstvom države, je 10. marta objavila raskid zakupa Svetouspenske Kijevsko-pečerske lavre UPC na neodređeno vreme i naredila monasima da je napuste do 30. marta.

Mitropolit Pavle je bio izričit kada je rekao da bratija neće napustiti manastir, s obzirom da je proterivanje monaha nezakonito. Sveti sinod UPC je ranije pokušavao da priča sa Zelenskim, koji ih nije primio u svoju kancelariju, već ih je pustio da čekaju na ulici, dok ih sirene za vazdušnu opasnost nisu primorale da se povuku. Više puta su slali apel i ukrajinskom predsedniku i celom svetu u nadi da će međunarodna zajednica uticati da progon jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini prestane.

U sredu ujutro uprava muzeja-rezervata obavestila je da sveštenstvo i monaštvo UPC moraju da napuste Lavru pre ponoći, a raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) imenovala je svog "igumana" Lavre – otpadnika iz UPC, arhimandrita Avramija, zbog čega mu je UPC zabranila da služi svetu liturgiju.

U Kijevu je 2018. godine od raskolničkih crkvenih struktura stvorena PCU koja je dobila autokefalnost od carigradskog patrijarha Vartolomeja i koju ne priznaje većina pravoslavnog sveta. 

Posle njenog stvaranja, njene pristalice su počele silom da zauzimaju hramove kanonske UPC, a o nameri da zauzme hramove Lavre je još 2018. godine govorio poglavar PCU Epifanije.

Antonov: U Vašingtonu ćute

Progon monaha dolazi u vreme kada se u Vašingtonu održava "Samit za demokratiju” na kome se čuju parole o potrebi poštovanja slobode pojedinca, govora, savesti i vere, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Međutim, učesnici samita, koji organizuje SAD, nisu reagovali na represije protiv UPC, što je u suprotnosti sa deklarisanim ciljevima foruma, istakao je Antonov, a navodi se u saopštenju ambasade.

"Represija nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom je flagrantno kršenje verskih prava i sloboda zagarantovanih univerzalnim međunarodnim pravnim dokumentima, kao i očit primer diskriminacije vernika", naveo je diplomata u pisanom saopštenju ruskog diplomatskog predstavništva.

Nereagovanje na monstruozne postupke kijevskih vlasti je u suprotnosti sa njenim deklarisanim ciljevima, naglasio je Antonov i upitao: "Kakvo je ćutanje učesnika događaja u vezi sa diskriminacijom stanovnika manastira? Da li je to ravnodušnost, dvostruki standardi ili potvrda slepog pridržavanja smernica SAD?"

"Zar ovde ne znaju da se u Ukrajini na sveštenike vrši nesnosan pritisak, da se vrše ponižavajući pretresi crkava, otimaju crkve, zlostavljaju vernici kojima se preti fizičkim nasiljem i oduzimanjem državljanstva", zapitao se ruski diplomata.

Nije jasno zašto bi organizatori samita pozvali Zelenskog, koji je, kako kaže Antonov, organizovao orgiju bezakonja zarad cepanja pravoslavnog sveta.

"Čemu nas takva figura može naučiti", zapitao se on.

Prema njegovim rečima, Amerikanci treba da se ohrabre i da sa moralizovanja na "Samitu za demokratiju" pređu na konkretne korake za okončanje bogohuljenja i progona pravoslavaca.