Bivši šef NATO pod istragom: Odveo banku u bankrot?

Letonska policija istražuje Rasmusenovu eventualnu umešanost u bankrot banke PNB

Bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen meta je policijske istrage zbog njegove eventualne uloge u bankrotu letonske PNB banke, objavio je u sredu danski list "Borsen".

Letonski zvaničnici navode da su Rasmusen, koji je bio zamenik predsednika nezavisne upravljačke grupe PNB-a, i drugi bivši menadžeri  pod istragom zbog njihovog prethodnog upravljanja bankom, prenosi briselski portal "Politiko".

Upravitelj stečajne mase optužio je grupu za neodgovorno ponašanje jer su prihvatali velike poslove bez kolaterala, što je dovelo do toga da je banci "nestalo" 140 miliona evra.

Vlasti nisu detaljnije komentarisale izveštaj jer je istraga još u toku, preneo je danski list.

Slučaj je nedavno odbačen u Danskoj kada je danski advokat banke bezuspešno pokušao da ga iznese pred Vrhovni sud zemlje.

Rasmusen je bio premijer Danske od 2001. do 2009. godine, pre nego što je vodio transatlantsku vojnu organizaciju. Osnovao je konsultantsku kompaniju "Rasmusen Global" i kopredsedava Grupom za međunarodne bezbednosne garancije za Ukrajinu, sa Andrijem Jermakom, glavnim savetnikom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Portparol Rasmusena je odbio da komentariše pisanje medija.