Svet

Ministarstvo odbrane Kine: Ne odustajemo od vojne saradnje sa Rusijom, SAD da paze šta rade

Vojska Kine planira da sprovede u delo sve što su Si i Putin dogovorili tokom poslednjeg susreta, a Peking u isto vreme upozorava Sjedinjene Američke Države da se uzdrže od provokacija, jer bi to moglo dovesti do novog konflikta
Ministarstvo odbrane Kine: Ne odustajemo od vojne saradnje sa Rusijom, SAD da paze šta radewww.globallookpress.com © MOD Russia

Vojska Narodne Republike Kine nastaviće da jača vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom, rekao je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane, dodajući da će Moskva i Peking nastaviti da redovno zajednički patroliraju vazduhom i morem, te da saradnja Rusije i Kine nije kao vojno-politička saradnja zemalja iz perioda Hladnog rata.

"Kineska vojska je spremna da zajedno sa ruskom vojskom u potpunosti sprovede u delo sve što su se lideri dveju zemalja dogovorili (prilikom poslednje posete kineskog predsednika Moskvi). Peking je spreman da dodatno ojača stratešku koordinaciju, poboljša komunikaciju sa Rusijom i produbi međusobno poverenje u vojnoj sferi", navodi kineska strana.

Zajedničke vojne vežbe Rusije, Kine i Irana u Omanskom zalivu doprinele su jačanju bezbednosti u regionu i ojačale su tradicionalno prijateljske odnose triju zemalja, rekao je portparol. 

Kineski zvaničnik još upozorava da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da prestanu da provociraju Kinu, jer bi u suprotnom moglo doći do incidenta, za koji će biti kriv Vašington. 

"Kineska vojska preduzeće sve neophodne mere radi zaštite nacionalnog suvereniteta u Južnom kineskom moru", dodaje on. 

U isto vreme Peking upozorava će saradnja Australije, Velike Britanije i SAD po pitanju nuklearnih podmornica dovesti do još veće trke u naoružanju. 

image