Ministarstvo odbrane Kine: Ne odustajemo od vojne saradnje sa Rusijom, SAD da paze šta rade

Vojska Kine planira da sprovede u delo sve što su Si i Putin dogovorili tokom poslednjeg susreta, a Peking u isto vreme upozorava Sjedinjene Američke Države da se uzdrže od provokacija, jer bi to moglo dovesti do novog konflikta

Vojska Narodne Republike Kine nastaviće da jača vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom, rekao je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane, dodajući da će Moskva i Peking nastaviti da redovno zajednički patroliraju vazduhom i morem, te da saradnja Rusije i Kine nije kao vojno-politička saradnja zemalja iz perioda Hladnog rata.

"Kineska vojska je spremna da zajedno sa ruskom vojskom u potpunosti sprovede u delo sve što su se lideri dveju zemalja dogovorili (prilikom poslednje posete kineskog predsednika Moskvi). Peking je spreman da dodatno ojača stratešku koordinaciju, poboljša komunikaciju sa Rusijom i produbi međusobno poverenje u vojnoj sferi", navodi kineska strana.

Zajedničke vojne vežbe Rusije, Kine i Irana u Omanskom zalivu doprinele su jačanju bezbednosti u regionu i ojačale su tradicionalno prijateljske odnose triju zemalja, rekao je portparol. 

Kineski zvaničnik još upozorava da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da prestanu da provociraju Kinu, jer bi u suprotnom moglo doći do incidenta, za koji će biti kriv Vašington. 

"Kineska vojska preduzeće sve neophodne mere radi zaštite nacionalnog suvereniteta u Južnom kineskom moru", dodaje on. 

U isto vreme Peking upozorava će saradnja Australije, Velike Britanije i SAD po pitanju nuklearnih podmornica dovesti do još veće trke u naoružanju.