Svet

Američki Kongres: Samo 20 odsto "pomoći" ide direktno Kijevu

Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol objavio je informaciju koliko zapravo novca američke pomoći Kijevu zaista stigne u Ukrajinu
Američki Kongres: Samo 20 odsto "pomoći" ide direktno Kijevuwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Većina novca koji američki Kongres opredelio za vladi u Kijevu zapravo je završio u vojno-industrijskom kompleksu, rekao je predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkl Mekol.

"Od izdvojenih 113 milijardi dolara, otprilike 60 odsto ide američkim trupama, američkim radnicima i modernizaciji američkih zaliha", rekao je Mekol.

On je dodao da u stvari, samo 20 odsto sredstava ide direktno ukrajinskoj vladi, u obliku direktne budžetske pomoći.

Mekol, republikanac iz Teksasa, uporni je pristalica naoružavanja Ukrajine i insistira na tome da njegov nadzor nad pomoći nema za cilj da podriva, ili dovodi u pitanje važnost podrške Kijevu, već da obavesti američke poreske obveznike kako se njihov novac troši.

Svedoci na saslušanju koje je održano u sredu o nadzoru, transparentnosti i odgovornosti pomoći Ukrajini bili su vršioci dužnosti ili stalni generalni inspektori u Pentagonu, Stejt departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID).

U izveštaju "Volstrit džornala" navodi se da ove tri institucije rade u ovom slučaju kako bi se osiguralo da oružje, oprema i gotovina ne budu preusmereni za nenamensku upotrebu.

"Svaki dolar je bitan", rekao je Mekol, tvrdeći da će nadzor unaprediti efikasnost i efektivnost finansiranja Ukrajine.

"Ne mislim da su SAD ikada bile angažovane u nečemu sličnom ovome", rekao je Mekol kasnije na saslušanju, misleći na slanje oružja NATO-a koji preko Poljske stiže u Ukrajinu.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da snabdevanje Ukrajine oružjem i opremom samo produžava rat i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. SAD i njihovi saveznici insistiraju na tome da ih slanje oružja Kijevu u vrednosti od preko 100 milijardi dolara ne čini ih stranom u sukobu, iako mnogi javni zvaničnici Zapada govore da je to proksi rat koji Rusija "mora da izgubi".

image