Predsednik Kazahstana dodat na ukrajinsku "listu za odstrel"

Kasim-Žomart Tokajev označen je kao pretnja Ukrajini zbog odbijanja da osudi rusku vojnu operaciju

Kontroverzni ukrajinski veb sajt "Mirotvorac", koji predstavlja svojevrsnu bazu podataka neprijatelja Kijeva, dodao je na ovaj spisak i predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokajeva.

Tokajev je dodat na listu zbog "javnog odbijanja da prizna agresiju Rusije na Ukrajinu" i "negiranja ruskog napada na Ukrajinu 2014. i zauzimanja njene teritorije".

Kao dokaz krivice, sajt se poziva na intervju koji je predsednik Kazahstana dao za Dojče vele 2019. godine, u kojem je rekao da ne smatra da je pridruživanje Krima Rusiji 2014. godine bila "aneksija".

"Aneksija je previše jaka reč da bi se primenila na Krim", rekao je Tokajev i dodao da Kazahstan ima "puno poverenje i dobrosusedske odnose" sa Rusijom.

Sajt "Mirotvorac" pokrenut je 2014. godine i predstavlja se kao nezavisna baza podataka koju vode anonimni moderatori, sa ciljem da ukažu na pretnje ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti.

Iako ovaj sajt sadrži lične podatke, kao što su imena, datumi rođenja, adrese, fotografije i stranice na društvenim mrežama ljudi za koje se smatra da predstavljaju pretnju Ukrajini, tvrde da "samo pomažu nadležnima kako bi uhapsili proruske teroriste, separatiste i ratne zločince".  

Neki su, ipak, ovu bazu podataka nazvali "listom za odstrel" koju podržava ukrajinska vlada, nakon što je nekoliko ljudi, uključujući pisca i istoričara Olesa Buzinu, političara Olega Kalašnjikova i rusku novinarku Darju Duginu, ubijeno ubrzo nakon što su se njihovi profili pojavili na ovom sajtu.

"Mirotovorca" su osudili i zvaničnici EU, kao i novinarska udruženja zbog curenja ličnih podataka o više od 4.000 predstavnika medija.

Nedavno se na ovom spisku našao i američki milijarder Ilon Mask zbog njegovih pretnji da će prekinuti finansiranje internet servisa Starlink u Ukrajini. Prema nekim izveštajima, on se na spisku pojavio samo nakratko i brzo je sa njega izbrisan, dok ukrajinski aktivisti tvrde da je reč o "ruskoj provokaciji". 

Na listi se nalaze i podaci o 327 dece, uključujući Fainu Savenkovu, 13-godišnju devojčicu iz Luganske Narodne Republike, koja je pozvala UN da zaustave borbe u njenom regionu koje traju od puča u Ukrajini 2014.