Svet

Američki opozicioni medij: Bajdenov Samit za demokratiju izazvao apatiju saveznika, podsmeh rivala

Dok Peskov kaže da se s osmehom gleda na pokušaj podele na prvorazredne i drugorazredne države, američki mediji kritikuju Samit za demokratiju zbog slabog dometa skupa, ali i nedovoljnog praktikovanja demokratije kod kuće
Američki opozicioni medij: Bajdenov Samit za demokratiju izazvao apatiju saveznika, podsmeh rivala© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Drugi Samit za demokratiju, koji je održan ove nedelje u organizaciji Stejt departmenta bio je razočaravajući događaj – odbačen od Pakistana i ismejan od Kine i Rusije, koje američki "demokratski" režim smatra "autokratskim" državama, ocenjuje američki opozicioni medij "Brajtbart".

Pakistan je u poslednjem trenutku odlučio da otkaže svoje učešće na samitu saopštavajući da može i sam da promoviše i jača diplomatske principe. Spoljnopolitički analitičari posumnjali su da su pravi razlozi povlačenja Pakistana unutrašnja previranja u zemlji, budući da bivši premijer Imran Kan okuplja na ulici podršku za svoj povratak na vlast, a Pakistanci su možda zaobišli samit i da se ne bi suočili s kritikama zbog kršenja ljudskih prava, piše "Brajtbart".

Doduše, ni Imran Kan, u vreme dok je bio premijer, nije želeo da učestvuje na Samitu za demokratiju i javno je optuživao SAD da su radile na njegovoj smeni.

Za portparola Kremlja Dmitrija Peskova Bajdenov samit teško da bi se mogao smatrati ozbiljnim događajem, kako je njegove reči preneo TASS.

"Oni koji su pristali da učestvuju, slobodni su da to urade, naravno, to je njihovo suvereno pravo. Ali ovde mnogi sa osmehom gledaju na takve pokušaje da se svet podeli na prvorazredne i drugorazredne države", ocenio je Peskov, prenosi "Brajtbart".

Samit za demokratiju "prevashodno predstavlja zemlje koje se povinuju politikama Vašingtona", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dodajući da tu treba uvrstiti još nekoliko koje žele da se uvere u naklonost SAD. Za portparolku ministarstva na čijem je čelu, Mariju Zaharovu ovaj događaj je manifestacija američke neokolonijalne politike, kako ju je nazvala.

"Brajtbart" prenosi i pisanje "Global tajmsa", lista bliskog kineskoj Komunističkoj partiji, da SAD ne treba da dele lekcije drugima o demokratiji u trenutku kada imaju masovne pucnjave u svojoj zemlji, poput nedavne u Nešvilu.

Kineski list konstatuje da su motivi i ishodi Samita za demokratiju nedemokratski i da u potpunosti služe diplomatskim i geopolitičkim interesima SAD.

"Povlačenjem ideoloških linija i korišćenjem standarda koje su uspostavile SAD, oni dele međunarodnu zajednicu na tzv. demokratske i tzv. nedemokratske tabore i stvaraju razdor i konfrontaciju u svetu kojem je hitno potrebno jedinstvo", komentar je "Global tajmsa" na ovaj događaj.

Oni citiraju američke medije da su organizacija i donošenje odluka na samitu bili haotični i nejasni i da je bilo stalnih kontroverzi oko izbora učesnika.   

Kinezi su se pozvali na izveštaj američkog tink tenka Kvinsi Instituta za odgovorno upravljanje koji je još napomenuo i da bi "najbolja stvar koju bi SAD mogla da učini da ojača demokratiju u svetu bila da unapredi svoje praktikovanje iste kod kuće", piše "Brajtbart".

Ni "Forin afers" nije bio impresioniran samitom, navodi ovaj medij.

Oni su optužili Bajdenovu administraciju da je uradila "tek nešto malo više od održavanja demokratskih savetovanja i objavljivanja saopštenja za javnost o tome koliko je demokratija važna, ignorišući urušavanje demokratije u ključnim državama poput Turske, Mađarske, Poljske, Čada, Tajlanda i Vijetnama".   

image