Svet

Priprema za penziju? Francuski par uživa u vinu dok demonstranti pale smeće (VIDEO)

Protesti su možda paralisali francuske gradove ali nisu omeli pojedine da uživaju u čaši vina na otvorenom, uz "vatricu"
Priprema za penziju? Francuski par uživa u vinu dok demonstranti pale smeće (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Bob Edme

Francuzi su, čini se, redefinisali značenje večere uz vatru video snimkom koji je postao viralan na društvenim mrežama, a na kojem se vide gosti u restoranu na otvorenom u Bordou kako pijuckaju vino dok iza njih gori gomila smeća.

Dok demonstranti protestuju zbog najavljene penzione reforme paleći smeće, par na snimku pokušava je da uživa u romantičnom izlasku, pijuckajući vino i ignorišući vatru koja gori samo nekoliko metara od njihovog stola. Ubrzo im se pridružio i drugi par.

Nemiri su izbili širom zemlje kao odgovor na novi zakon o povećanju starosne granice za penziju. Milioni Francuza izašli su na ulice u znak protesta, dok su sindikati počeli sa štrajkovima koji su paralisali zemlju,

Jedan od najvidljivijih rezultata štrajkova bile su ulice širom zemlje zatrpane gomilama smeća.

Nagomilavanje smeća u gradovima kao što su Bordo i Pariz podstaklo je noćne nerede, a demonstranti su palili đubre u znak protesta. U jednom trenutku, zvaničnici su procenili da se samo na ulicama Pariza nalazi oko 10.000 tona smeća.

Iako je sindikat đubretara najavio da će obustaviti štrajk, upozorili su da će ponovo napustiti posao ako predsednik Makron nastavi da insistira na penzionoj reformi.

image