Švedska više nije sigurna za ulazak u NATO do jula

"Mislim da je reč 'nada' primerenija u ovom kontekstu'', rekao je Tobijas Bilstrom

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom danas je izjavio da "više nije siguran" da će njegova zemlja moći da se pridruži NATO-u do jula, nakon novih prigovora Mađarske.

Švedska je podnela zahtev za pridruživanje vojnom savezu nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali Mađarska i druga članice NATO-a Turska još nisu odobrile pristupnicu.

Bilstrom je rekao prošle nedelje da će Švedska postati članica do samita NATO u Viljnusu u julu, podseća Rojters.

On je naveo da je ''primetio stvari koje su izrečene poslednjih dana, posebno od mađarske strane. Mislim da je reč 'nada' primerenija u ovom kontekstu''.

Turska i Mađarska jedine su preostale dve NATO članice koje nisu odobrile pristup dveju nordijskih zemalja Alijansi.

Iz mađarske vlade je u sredu saopšteno da će Budimpešta odložiti prijem Švedske u NATO zbog kritika upućenih iz Stokholma na račun politike premijera Viktora Orbana.

Nakon višemesečnog odugovlačenja Orbanove vladajuće stranke Fides, mađarski parlament je u ponedeljak odobrio predlog zakona kojim se Finskoj dozvoljava da se pridruži NATO-u.

Ranije ovog meseca, Turska i Mađarska istovremeno su najavile podršku ulasku Finske, ali ne i Švedske u NATO.

Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, kao i da su odnose između te dve zemlje pogoršali protesti u januaru u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primerak muslimanske svete knjige, Kurana.

Švedska vlada je saopštila da ozbiljno shvata navode Turske, ali da postoje neki zahtevi, kao što je izručenje ljudi koje traži Turska, a koje ne može da ispuni.

Ruski ambasador u Stokholmu Viktor Tatarincev upozorio je da će, u slučaju pridruživanja NATO-u, Šveđani će biti "poslati u smrt".