Bez američke vojne pomoći Ukrajina neće izdržati više od mesec dana

Nakon najave republikanaca da će, ako pobede na predstojećim međuizborima, prestati da pružaju neograničenu pomoć Ukrajini, profesor Vladimir Batjuk sa moskovskog Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose ocenjuje da će američki primer slediti i njihovi saveznici

Ako Sjedinjene Američke Države odbiju da pruže neograničenu pomoć Ukrajini, to bi moglo da ima pogubne posledice po njihove vojne trupe, rekao je profesor Vladimir Batjuk sa Katedre sa svetsku politiku moskovskog Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose.

Batjuk je za RIA novosti izneo procene da bi bez odgovarajuće vojne pomoći zapada, ukrajinske trupe izdržale mesec dana i ni dana više.

"Smanjenje vojne pomoći Ukrajini može imati najnegativnije posledice po njihovu vojsku", rekao je Batjuk.

On se osvrnuo na upozorenje vođe republikanske manjine Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija, koji je otvoreno rekao da će ako republikanci pobede na predstojećim međuizborima, prestati da pružaju neograničenu pomoć Ukrajini.

"Američki primer može biti zarazan i za njihove saveznike, koji se već žale na teškoće neograničene pomoći Ukrajini", istakao je Batjuk.  

On smatra da republikanci imaju velike šanse da dobiju većinu u donjem domu Kongresa na predstojećim izborima u novembru, dodajući da nedoumica ima oko budućeg sastava Senata.

U svetlu nepovoljnih ekonomskih prognoza i najava recesije u SAD, a jednu takvu objavio je nedavno Blumberg predviđajući recesiju u narednih 12 meseci, dok se zahuktava atmosfera oko nadolazećih međuizbora, u delu političkog establišmenta sve je aktuelnije preispitivanje koliko bi SAD trebalo da finansiraju Ukrajinu. Uz obaveznu napomenu skeptika da se radi o novcu američkih proeskih obveznika. Iako ih zapadni mediji nazivaju "glasnom manjinom", republikanci koji dovode u pitanje američko angažovanje oko finansiranja Ukrajine sve su glasniji što su izbori bliži.

Među poslednjima tim povodom se oglasio Makarti, koji je rekao da ako osvoje većinu u Kongresu, republikanci neće više odobravati "blanko čekove" pomoći za Ukrajinu.

Time je stavio do znanja da predsedniku Džozefu Bajdenu više neće biti tako lako da dobije odobrenje Kongresa za ogromne novčane svote predviđene za "ukrajinsku stvar", dok američki građani, kako je rekao, tonu u recesiju.

Bajdenova administracija najavila je krajem septembra dodatnih 1,1 milijardi dolara pomoći Ukrajini, što je od početka ruske specijalne vojne operacije u februaru ukupno 16,2 milijarde dolara od SAD. Najavljujući tada svoj glas protiv novog paketa pomoći Ukrajini, republikanska članica predstavničkog doma Kongresa Mardžori Tejlor Grin tvitovala je da će glasati protiv nastavka finansiranja "51 američke države: Ukrajine". Ona je dodala: "Takođe u vestima je da je Vladimir Putin upravo anektirao veliki deo Ukrajine. Da li sada finansiramo i Rusiju?".  

Glasova sporenja bilo je i u maju, kada je 11 republikanaca u Senatu i 57 njih u Predstavničkom domu Kongresa bilo protiv dodele odbrambene pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, podsetila je agencija RIA Novosti na pisanje "Hila". Predstavnica Republikanske partije Loren Bojbert rekla je tada da SAD nisu "bankomat za dodelu sredstava".