Svet

"Možemo li sebe da smatramo NATO saveznikom": Danska vojska nikada nije bila u gorem stanju

Danska ispunjava samo tri od 17 ciljeva NATO-a
"Možemo li sebe da smatramo NATO saveznikom": Danska vojska nikada nije bila u gorem stanjuwww.globallookpress.com © Caroline Seidel/dpa

Drugi glavnokomandujući danske vojske general Henrik Lihne izjavio je da je situacija u vojsci jako loša i da je zemlja daleko od sposobne armije.

Prema njegovim rečima, danska vojska se suočava sa najgorim kadrovskim problemom u poslednjih nekoliko decenija, što će, navodi, iskomplikovati ispunjavanje obaveza prema NATO-u.

On je za TV 2 precizirao da su niske plate i stambeno zbrinjavanje osoblja ispod norme doprineli egzodusu iz oružanih snaga.

"Situacija je izuzetno kritična, posebno zato što nam nedostaje vojnika kao nikada do sada. U oružanim snagama sam 40 godina i nikada nije bilo ovako loše", kaže Lihne.

Dodao je da je između 20 i 25 odsto pozicija u danskoj vojsci trenutno upražnjeno, i da čak i ako se "uskoro ubrizga više novca", biće potrebne godine da se armija vrati na prethodne standarde.

Ključno pitanje, rekao je Lihne, je nepripremljenost danske 1. brigade, poznate kao "Prva armija", kojoj nedostaje oko 1.000 vojnika da bi dostigla cilj od 4.000 ljudi.

Prema podacima TV 2, Danska ispunjava samo tri od 17 ciljeva NATO-a, među kojima je i isporuka sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa vojsci zbog čega je NATO bio primoran da ukori osoblje danske vojske.

NATO je još 2020. godine prilikom procene danske vojske utvrdio da postoji "kritičan deficit", što bi je verovatno učinilo "praktično beskorisnom u oštrom sukobu".

Danski vojni analitičar Jens Vencel Kristoferson je za TV 2 postavio pitanje da li Danska može sebe da smatra "osnovnim saveznikom" NATO-a kada toliko zaostaje u vojnim zahtevima.

image