Makron sledeće nedelje u Kini

Francuski predsednik želi da uputi "jasno upozorenje" svom kolegi Si Đinpingu da Evropa neće prihvatiti da Kina daje oružje Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovaće sledeće nedelje u Kinu na sastanak s tamošnjim liderom Si Đinpingom iako u njegovoj zemlji i dalje besne protesti zbog reforme penzionog sistema za koju je upravo on odgovoran, prenosi Rojters.

Protesti su prethodno primorali francuskog predsednika da otkaže državnu posetu britanskog kralja Čarlsa, što je u diplomatskim krugovima okarakterisano kao sramota – uz to radilo se o (prestižnoj) prvoj inostranoj poseti novog monarha Ujedinjenog Kraljevstva.

Konstatovano je, takođe, da je to otkazivanje oslabilo Makronovu poziciju pre svega imajući u vidu njegove državničke ambicije na svetskoj sceni.

Direktor Centra za evropske studije na Univerzitetu Renmin u Kini Vang Jivej rekao je da to nije promaklo ni kineskim posmatračima.

"Protesti nose veliki rizik i Francuskoj je potrebno diplomatsko podizanje, posebno zato što želi da igra ulogu lidera Evrope", ocenio je on.

Makron želi da uputi "jasno upozorenje" svom kolegi Si Đinpingu, koga je u Kremlju ugostio ruski predsednik Vladimir Putin ranije ovog meseca, da Evropa neće prihvatiti da Kina daje oružje Rusiji.

"Naša poruka će biti jasna: možda postoji iskušenje da se približite Rusiji, ali nemojte prelaziti tu liniju", rekao je neimenovani visoki francuski diplomata.

Po navodima Rojtersa, francuske diplomate umanjuju uticaj protesta na Makronov kredibilitet u inostranstvu, i ističu da se i Si suočio s protestima – krajem prošle godine zbog ograničenja u vezi s kovidom 19.

Usled pogoršanja odnosa između Vašingtona i Pekinga, koji su dostigli vrhunac prošlog meseca nakon što su SAD oborile kineski balon iznad njene teritorije, Evropa pokušava da pronađe sopstveno mesto u novonastalim okolnostima, ocenjuje agencija.