Svet

Si Đinping: EU prvo da odbrani nezavisnost, pa da razvija odnose sa Kinom

Za zdrav razvoj odnosa između Kine i EU neophodno je da EU čvrsto podržava svoju stratešku nezavisnost, poručio je kineski lider
Si Đinping: EU prvo da odbrani nezavisnost, pa da razvija odnose sa Kinom© Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ako planira da razvija zdrav odnos sa Kinom.

"Za zdrav razvoj odnosa između Kine i EU neophodno je da EU čvrsto podržava svoju stratešku nezavisnost", rekao je Đinping na sastanku sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu, prenela je Kineska centralna televizija.

Šef kineske države istakao je da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rešavanje međunarodnih sporova.

Prema tome, obe strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rešavaju globalne probleme, naglasio je Đinping.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

image