Svet

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije podnela ostavku

Još jedan iznenadni obrt u vladi, očajnički je pokušaj Liz Tras da zadrži premijersko mesto
Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije podnela ostavkuAP © AP Photo/Kin Cheung

Suela Brejvermen napustila je mesto ministarke unutrašnjih poslova, a premijerka Liz Tras otkazala je njene planirane dužnosti, preneo je "Gardijan" svoja nezvanična saznanja.

Dodaje se da se radi o očajničkim pokušajima Trasove da zadrži svoje premijersko mesto.

U novom iznenadnom obrtu u britanskoj vladi, Brejvermenovu bi na ministarskom mestu mogao naslediti nekadašnji ministar saobraćaja Grant Šaps, koji je davao snažnu podršku Rišiju Sunakiju, glavnom takmacu Trasove u trci za čelnika konzervativaca.

Premijerka Tras, koja je popodne provela u poseti jednoj odbrambenoj tehnološkoj kompaniji, navodno je razgovarala sa Brejvermenovom u Donjem domu parlamenta, rekao je izvor "Gardijana".

List nije dobio potvrdu u Dauning stritu o otpuštanju Brejvermenove sa ministarskog mesta, ali ni pojašnjenje kakva je trenutno njena pozicija.

Najnoviji udarac za Trasovu, pošto je bila pod pritiskom da smeni Kvasija Kvartenga sa mesta ministra finansija, navodno je došao od Džeremija Hanta, novog ministra finansija, za koga se konstatuje da sada drži sve konce u svojim rukama.

Brejvermenova je otvoreno kritikovala zaokret u najavljenom smanjenju poreza i smatrala da je odsustajanje od ekonomskog plana Trasove, koji je izazvao zemljotres u britanskim finansijama, posledica prevrata koji se dogodio početkom ovog meseca, a koji je doveo i do smene ministra finansija.

Zamena Brejvermenove sa Šapsom, ni nedelju dana od odlaska Kvatenga, mogla bi biti još jedan znak da Trasova pokušava da dopre do širih slojeva Konzervativne partije i u svoj tim uvede iskusnije ministre, zaključuje britanski list.

 

image