"Prava nerođenog deteta": Abortus kao ubistvo?

Gaspari, član "Forca Italije", sličan amandman predložio je i 2018. godine, ali on tada nije usvojen

Italijanski senator Mauricio Gaspari podneo je predlog amandmana na građanski zakonik kojim bi se fetusu dao status ljudskog bića.

Gaspari, član "Forca Italije" Silvija Berluskonija, sličan amandman predložio je i 2018. godine, ali on tada nije usvojen.

Međutim, italijanski mediji pišu da "Prava nerođenog deteta", kako je nazvan predlog, ovog puta ima mnogo veće šanse da bude odobren, s obzirom na to da će novu vladu formirati koalicija desnih stranka, među kojima je i "Forca Italija".

Predložena izmena građanskog zakonika predviđa da "svako ljudsko biće ima pravni status od trenutka začeća", što bi moglo da dovede do toga da abortus bude tretiran kao ubistvo, piše "Gardijan".

Gaspari je predložio da se aktuelna zabrana surogat majčinstva proširi i na Italijane koji surogat majke traže u inostranstvu.

"Uvek ponavljam ovaj predlog u nadi da ćemo, pre ili kasnije, moći mirno da razgovaramo o ovim pitanjima", rekao je Gaspari.

Predsednica stranke "Braća Italije" Đorđa Meloni, koja će najverovatnije biti buduća premijerka, tokom izborne kampanje poručila je da neće ukinuti Zakon o abortusu, već da će ga "u potpunosti" sprovesti, primera radi, "podržavanjem žena da imaju alternativu abortusu".

Iz opozicionih stranaka naveli su da su ovakvi predlozi preterani, kao i da je reč o politici desnice koja pokušava da uskrati prava ženama.