Šef sirijske diplomatije u prvoj poseti Egiptu u poslednjih 10 godina

Cilj posete stvaranje uslova za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije, izjavio je izvor iz egipatskih bezbednosnih službi

Ministar spoljnih poslova Sirije sastao se danas u Kairu sa svojim egipatskim kolegom u prvoj zvaničnoj poseti u poslednjih deset godina kojom se nagoveštava poboljšanje odnosa sa Damaskom i liderom Bašarom Asadom.

Ministar spoljnih poslova Egipta Sameh Šukri zagrlio je svog gosta, sirijskog ministra spoljnih poslova Faisala Mekdada kada je stigao u egipatsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters. Tom prilikom dve države dogovorile su se da ojačaju saradnju.

Egipatski bezbednosni izvor, koji je pristao na razgovor sa Rojtersovim izveštačem pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je da je cilj posete stvaranje uslova za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Arapska liga sa sedištem u Kairu suspendovala je 2011. godine članstvo Sirije, a mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Neke zemlje, uključujući SAD i Katar, protive se rehabilitaciji odnosa sa sirijskim predsednikom Asadom. Međutim, ključne regionalne sile uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, nedavno su nagovestile veću otvorenost prema zvaničnom Damasku.

Do sastanka dvojice zvaničnika dolazi nakon značajnih diplomatskih pomaka u regionu, prevashodno pomirenja Saudijske Arabije i Irana uz posredstvo Kine.

Prethodno je Rojters, pozivajući se na anonimne sirijske izvore, izvestio da se vlade u Rijadu i Damasku "spremaju da ponovo otvore ambasade nakon Ramazanskog Bajrama. 

"Ministri su se dogovorili da intenziviraju kanale komunikacije između dve zemlje na različitim nivoima", navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Egipat je takođe ponovio svoju podršku za sveobuhvatno političko rešenje sirijske krize što je pre moguće i obećao pomoć Siriji u obnovi posle zemljotresa koji se dogodio u februaru.