Svet

Finansijski troškovi Ukrajine zbog obaranja dronova znatno premašuju troškove Rusije

U analizama se ističe niska cena za Rusiju, koja napada pre svega energetsku infrastrukturu zemlje
Finansijski troškovi Ukrajine zbog obaranja dronova znatno premašuju troškove Rusije© Foto: АP/Roman Hrytsyna

Za Ukrajinu cena obaranja bespilotnih letelica „kamikaza“ uveliko premašuje iznos koji je Rusija potrošila za nabavku i lansiranje jeftine tehnologije iranske proizvodnje, sugeriše analiza britanskih vojnih stručnjaka.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je u poslednjih mesec dana oborila ukupno 161 dron Šahed-136, jedan veći Šahed-129 i četiri bespilotne jurišne letelice poznate kao Mohadžer-6, prenosi "Gardijan."

Sa cenom iranske proizvodnje dronova Šahed-136, koja iznosi od 20.000 do 50.000 evra, vojni analitičari organizacije "Molfar" u Britaniji procenjuju da ukupna cena napada bespilotnih letelica za Rusiju poslednjih nedelja iznosi između 11,66 i 17,9 miliona dolara.

Ukrajina je rasporedila naoružanje koje treba da obara dronove, uključujući avione MiG-29, krstareće rakete C-300, kopnene odbrambene sisteme Nasams, kao i razno malokalibarsko oružje. Procenjeni trošak Ukrajine iznosi više od 28,14 miliona dolara, prema analizi koju objavljuju Britanci. Podaci uključuju dronove lansirane između 13. septembra i 17. oktobra.

U analizama se ističe niska finansijska cena za Rusiju, koja napada pre svega energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Iran negira da je Rusiji prodao oružje

Međutim, Artem Starosik, izvršni direktor "Molfara", rekao je da upotrebu dronova ipak treba posmatrati kao znak slabosti Moskve: „Rusija gubi ovaj rat. Ako naručuju dronove iz Irana, to znači da nemaju sopstveno oružje."

SAD su optužile Moskvu za ratne zločine posle najnovijih napada dronovima i navođenim projektilima na Kijev i druga mesta, koji su, kako se navodi, pogodili civilne stanove kao i kritičnu infrastrukturu. Skoro trećina ukrajinskih elektrana uništena je posle 10. oktobra, a desetine ljudi su poginule.

Iran je negirao da je Rusiji prodao oružje koje se koristi u sukobu u Ukrajini. Međutim, američki i ukrajinski obaveštajci tvrde da je Rusija naručila 600 dronova početkom leta, a procenjuje se da je između 250 i 300 njih već raspoređeno u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je prošle nedelje, govoreći putem video veze na samitu G7, da je ruska vojska naručila dodatnih 2.400 Šaheda iz Teherana, ali nije precizirao o kojoj se vrsti letelica radi.

Niska putanja dronova otežava pronalaženje

Oko 60 odsto dronova je uništeno u vazduhu, prema tvrdnjama britanskih obaveštajnih službi od 6. oktobra. Podaci "Molfara" sugerišu da je do 80 odsto od ukupno 208 dronova Šahed-136, lansiranih do 17. oktobra, oboreno.

U sredu su ukrajinske vazduhoplovne snage izvestile da su od tog jutra oborene 223 bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed-136. Rusija je u ponedeljak napala Ukrajinu sa 43 drona, od kojih je 37 uništeno, dodao je portparol ukrajinskih oružanih snaga.

Starosik je rekao da niska putanja leta dronova otežava odbrani da ih pronađe i da je potrebna tehnologija „otkrivanja dronova“ kako bi se "povećala stopa uništenja."

Napadi dronovima nastavljeni su i u sredu, kada je Vitalij Kim, guverner Nikolajeva na jugoistoku zemlje, rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 13 dronova „kamikaza“.

image