"Po plodovima njihovim poznaćete ih": Provokatori sa fantomkama oko Lavre uzvikuju "Živeo satana!"

Verni narod kanonske UPC se već peti dan u velikom broju okuplja u drevnoj svetinji da je postom i molitvom zaštiti od predstavnika vlasti koji su rešili da je otmu

U ranim jutarnjim časovima u Kijevsko-pečerskoj lavri okupio se verni narod kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) na bogosluženje, saopštio je Savez pravoslavnih novinara.

"Božanstvenu liturgiju će služiti Njegovo blaženstvo mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije", saopštio je savez novinara na Telegramu.

Dok Bogosluženje traje, oko zidina manastira okupili su se članovi Desnog sektora, pokreta pod čijim okriljem se nalazi desetak neonacističkih organizacija. Naziv ovog pokreta, koji je formiran 2013-14. godine tokom državnog prevrata u Kijevu, se, kako prenosi kanal "Ukrajina", u Stejt departmentu izgovara bez prevoda - "Pravij sektor".

Momci koji na sebi imaju nacističke simbole i fantomke, došli su organizovano, međutim, policija ih je sprečila da uđu na teritoriju manastira. 

I danas su ispred Lavre mnogobrojni provokatori, jedan od "oslobodilaca Lavre od hrišćana", kako prenosi UPC, uzvikivao je "živeo satana!" na šta su mu vernici odgovorili sa "Hristos Voskrese".

Isti taj "poklonik satane" je za "Kanal 5" govorio kako hrišćane treba streljati, prebijati i izbaciti iz Lavre. Prema njegovim rečima, policija to, nažalost, ne može da uradi, jer ne može da postupa protiv zakona, ali on i mnogi dugi koji su se danas okupili, po svemu sudeći, jedva čekaju da svoje reči pretoče u delo, napisala je UPC na Telegramu.

Mladić, kojem je jasno da je proterivanje vernika nezakonito, smatra da je odluka o pritvoru mitropolita Pavla pogrešna i da ga je trebalo streljati u šumi na očigled svih "ruskih zmija", jer, kako je rekao, Ukrajina nije pravoslavna zemlja već iskonski paganska. 

Pojedini provokatori oko Lavre se predstavljaju kao vernici kanonske UPC i za medije govore kako se dive "ruskom svetu" i podržavaju Specijalnu vojnu operaciju, javlja Savez pravoslavnih novinara (SPN).

Kako je ranije preneo list "Strana.ua", sud u Kijevu je igumanu Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavlu odredio meru zadržavanja u vidu danonoćnog kućnog pritvora uz korišćenje elektronske narukvice i zabranu prisustva liturgiji.

Mitropolit je u subotu rekao da će njegova kuća biti pretresena, jer je on pod sumnjom ukrajinskih vlasti. Prema njegovim rečima, optužen je za "saradnju sa Rusijom" i zato što je poglavara raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanija nazvao raskolnikom.

"Čekaju me dva anđela dva bezbednjaka", rekao je mitropolit Pavle, pokazujući na dvojicu predstavnika Službe bezbednosti Ukrajine koji su juče došli po njega i odveli ga na sud.

"Bože čuvaj momke, daj im svako dobro i imaće. Molim verni narod da napravi prolaz da možemo da prođemo, nemojte da pravimo momcima problem da budu kažnjeni. Za sebe se ne bojim. Raduje me što ću postradati za Hrista. Nek ste blagosloveni", rekao je mitropolit ispred oltara pre nego što je otišao na sud.

Progon crkve nažalost nije ništa novo, poražavajuće je što se isto ovo dešavalo u Ukrajini i Rusiji pre samo nekoliko decenija. Cela ruska zemlja, a i Ukrajina utopljena je u krvi novomučenika. Pre samo 100 godina i mitropolita Vladimira Bogojavlenskog su isti "momci" izvukli iz iste Lavre i streljali kod zidina manastira, i isto je Sveti Vladimir, kao i mitropolit Pavle, blagosiljao svoje progonitelje pre svoje smrti.

Mnoge porodice u Rusiji i Ukrajini imaju među svojim potomcima one koji su tokom dvadesetog veka stradali za pravoslavnu veru, a to i nije tako davno, dešavalo se koliko juče i danas se ponavlja, napisao je generalni direktor kanala "Spas" Boris Korčevnikov na Telegramu.

Aktuelna situacija oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vreme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine, koje je pod rukovodstvom države, poslalo monasima UPC.

Monasima je naređeno da napuste manastir do 29. marta. Pritom, ukrajinski ministar kulture i informacija Oleksandar Tkačenko im je ponudio da ostanu, ali pod uslovom da pređu u, kako je i sam rekao, raskolničku PCU.

Komisija rezervata trebalo je da počne sa "oduzimanjem" objekata Lavre 30. marta, ali vernici dva dana zaredom nisu dozvoljavali njenim predstavnicima da uđu na teritoriju manastira. UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne sa radom, pošto nema odluke suda.

Mitropolit Pavle je naglasio da oko Lavre i vere ne može biti kompromisa i da će bratija ostati do kraja. Prema njegovim rečima, ugovor o zakupu teritorije Lavre ne može da se raskine jednostrano, potrebna je odluka suda, podneta je tužba o nemogućnosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

Kijev je u poslednjih godinu dana organizovao najveći talas progona kanonske UPC, koja broji milione vernika. Uz podršku vlasti, raskolnička pravoslavna crkva Ukrajine pljačka crkve, nacionalisti i raskolnici napadaju sveštenstvo i vernike, u crkvama i manastirima se vrše pretresi sveštenika i episkopa.

Prošle nedelje je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava objavila izveštaj o slobodi veroispovesti u Ukrajini, u kojem je izrazila zabrinutost zbog diskriminacije UPC.