U Hmeljnicku napadnut sveštenik, agresor ušao u crkvu tokom Bogosluženja (VIDEO)

Postupci člana organizovane kriminalne grupe, koji je obučen u vojnu uniformu ušao u saborni hram Pokrovske crkve i poremetio službu, će doprineti cepanju ukrajinskog društva, saopštila je Hmeljnička eparhija

Član organizovane kriminalne grupe Artur Oleksandrovič Ananjev, obučen u vojnu uniformu je, na apel lokalnog poslanika, organizovao provokaciju za vreme Liturgije u Hmeljnicku u Zapadnoj Ukrajini, navodi se u saopštenju UPC.

"U nedelju, tokom Svete Liturgije, čovek obučen u vojnu uniformu napao je sveštenika Pokrovske Saborne crkve u Hmeljnicku, poremetio Božansku Liturgiju, vređao je sveštenika, gurnuo ga sa amvona, izbio mu Sveto Jevanđelje iz ruku i bacio ga na pod pred više od 100 parohijana", navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu.

Agresora je zaustavio napadnut sveštenik i verni narod, pozvali su policiju, koja je odmah došla na lice mesta i obaveštena je Služba bezbednosti Ukrajine. 

Prema rečima lokalnog poslanika Viktora Burlika, koji je prethodnog dana pozvao na provokacije vernika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Hmeljnickoj crkvi, mladića je nakon napada privela policija.

Kako javlja Savez pravoslavnih novinara, agresori planiraju da danas oko 17 ili 18 časova zauzmu saborni hram UPC u Hmeljnicku.

Kijevski režim je u poslednjih godinu dana organizovao najveći talas progona kanonske UPC u novijoj istoriji zemlje. Reč je, inače, o najvećoj crkvi u Ukrajini, koju poštuju milioni vernika. 

Ali, uz podršku vlasti, raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine vrši pljačke objekata UPC, nacionalisti i raskolnici napadaju sveštenstvo i vernike, vrše se pretresi sveštenika, episkopa, crkava i manastira.