Francuska u plamenu: Više od 1.000 policajaca i vatrogasaca povređeno u neredima protiv Makrona

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen izneo je podatke o šteti prouzrokovanoj tekućim građanskim nemirima u toj državi

Više od 1.000 policajaca i vatrogasaca je povređeno tokom sukoba u neredima u Francuskoj, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te države.

Žeral Darmanen, ministar unutrašnjih poslova u vladi Emanuela Makrona, ukazao je na štetu prouzrokovanu tekućim građanskim nemirima koji pogađaju zemlju u razgovoru za "Žurnal di dimanš".

Francuski zvaničnik je okrivio francusku krajnju levicu i njenog lidera Žan-Lika Melanšona, za nasilne proteste prvobitno izazvane penzijskom reformom koju je sprovela Makronova vlada.

"Od 16. marta povređena su 1.093 pripadnika policije i vatrogasne službe, upaljeno je 2.579 vatri na ulicama, javni objekti su napadnuti 316 puta, a krajnja levica nijednom rečju nije osudila ovo nasilje", rekao je on.

Optužbe da policija zapravo napada demonstrante, koje su izneli zvaničnici sa levog političkog spektra u Francuskoj, Darmanen je nazvao "intelektualnim terorizmom".

"Kada policija upotrebi legitimnu silu, ona očigledno može da bude snažna, ali takva je da bi odgovorila na izuzetno brutalne napade profesionalnih nasilnika, koji su tu da uništavaju imovinu, ili, još gore, da 'ubijaju policajce'", tvrdi francuski ministar dodajući da većina policajaca u državi svoj posao obavlja "časno", a da mali broj onih koji ne poštuju profesionalne standarde "nikada ne izbegnu kaznu".

Kada se u proteste umeša nasilje, ocenjuje on, dužnost organa za sprovođenje zakona je da ga zaustave.

"Sloboda za izlazak na demonstracije je osnovno pravo. Skoro sve prethodne demonstracije su protekle bez ikakvih incidenata. Ali, sloboda izlaska na demonstracija nije sloboda za nasilje na demonstracijama", ističe on.

Francuska vlada do sada ni na jedan način nije uspela da prekine proteste, a sledeći veliki dan protesta zakazan je za 6. april.