Svet

Poljski zvaničnik: Pokušaji izolacije Rusije nisu uspeli

Uprkos konfliktu u Ukrajini, Moskva ima mnogo saveznika u drugim zemljama, naročito onima koje su nekada bile kolonije Zapada, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske
Poljski zvaničnik: Pokušaji izolacije Rusije nisu uspeli© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Zapadne zemlje nisu uspele u pokušajima da izoluju Rusiju na svetskoj sceni, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski koji se osvrnuo na to što je Moskva preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jablonski je na poljskoj televiziji "Republika TV" bio upitan da prokomentariše ocenu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe koji je nazvao "lošom šalom" predsedavanje Rusije Savetom bezbednosti UN.

"To uopšte nije smešno jer, nažalost, služi kao dokaz da u međunarodnim organizacijama, mehanizam izolacije Rusije ne radi kako bi trebalo", rekao je Jablonski.

On je ponovio da Varšava nastoji da onemogući Moskvu da utiče na druge zemlje.

Jablonski smatra da predsedavanje Rusije savetom "neće doneti nikome dobro", sugerišući da bi Moskva trebalo da se isključi iz UN i Saveta bezbednosti.

Dodao je i da uprkos konfliktu u Ukrajini, Moskva ima mnogo saveznika u drugim zemljama, naročito onima koje su nekada bile kolonije Zapada.

Rusija je jedna od pet stalnih članica ovog tela sa pravom veta i njeno isključenje je gotovo nemoguće. Očiglednu činjenicu priznala je i portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer koja je pozvala Moskvu da se "ponaša profesionalno" tokom predsedavanja, dodajući da ne postoji izvodljiv međunarodni pravni put za isključenje Moskve iz ovih organizacija.

Rusija je preuzela mesečno predsedavanje Savetom bezbednosti, poziciju na kojoj se 15 država članica smenjuju po engleskom alfabetu od 1946. godine.

image