Svet

Put ka pomirenju: Saudijska Arabija pozvaće Asada na samit Arapske lige

Saudijski ministar spoljnih poslova Fejsal bin Farhan otputovaće u narednim nedeljama u Damask da uruči sirijskom predsedniku formalni poziv da prisustvuje skupu zakazanom za 19. maj
Put ka pomirenju: Saudijska Arabija pozvaće Asada na samit Arapske ligewww.globallookpress.com © © IMAGO/Syrian Presidency apaima

Saudijska Arabija namerava da pozove sirijskog predsednika Bašara Asada na samit Arapske lige čiji će domaćin biti i koji se održava u maju, preneo je Rojters pozivajući se na tri izvora upućena u planove.

Takav potez formalno bi okončao Asadovu regionalnu izolaciju.

Saudijski ministar spoljnih poslova Fejsal bin Farhan otputovaće u narednim nedeljama u Damask da uruči Asadu formalni poziv da prisustvuje skupu zakazanom za 19. maj.

Pres služba vlade Saudijske Arabije i ministarstva spoljnih poslova obe zemlje nisu odgovorile na zahtev da daju komentar o ovim navodima.

Portparol generalnog sekretara Arapske lige Gamal Rošdi rekao je da organizacija nije upoznata sa svakim potezom na bilateralnom nivou između arapskih država, kao i da nije predviđeno da ih unapred obaveštavaju o mogućim posetama.

Asadovo prisustvovanje samitu Arapske lige bio bi najznačajniji korak u njegovoj rehabilitaciji među arapskim svetom od 2011. kada je Sirija suspendovana iz organizacije, ističe Rojters.

Vraćanje Sirije u ligu koja ima 22 države članice moglo bi da bude i odraz promena u regionalnom pristupu konfliktu u Siriji.

Rijad i Damask navodno su dogovorili otvaranje ambasada u ovim zemljama posle Ramazana, a još jedna od istaknutih članica Arapske lige, Egipat, obnovila je kontakte sa Asadom. Tokom jučerašnje prve zvanične posete sirijskog ministra spoljnih poslova Kairu posle više od decenije, dogovoreno je da se ojača saradnja dveju zemalja.

Izvor iz egipatskih bezbednosnih struktura rekao je Rojtersu da je jedan od ciljeva posete bio pripremanje terena za povratak Sirije u Arapsku ligu u čemu bi posredovale Saudijska Arabija i Egipat.

Kontakti između saudijskih i sirijskih zvaničnika, dešavaju se u senci značajne odluke o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, kojeg agencija označava kao glavnog Asadovog saveznika. Posle dogovora Rijada i Teherana otvorilo se polje za slične razgovore Rijada i Damaska i jačanje saradnje.

Zaključuje se i da je približavanje Saudijske Arabije i Irana deo većeg regionalnog pregrupisavanja usled rastućih tenzija između Irana i Izraela.

 

image