Beskrajni rat: Ukrajinski ambasador u Nemačkoj ismejao pozive na mir kao "čist cinizam"

Aleksej Makejev je oštro kritikovao inicijativu nemačkih političara iz vladajuće Socijaldemokratske partije koji su pozvali kancelara Olafa Šolca da učestvuje u sastavljanju mirovnog plana za Ukrajinu

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksej Makejev oštro je kritikovao predloge nemačkih političara da se njegova zemlja uključi u pregovore sa Rusijom.

Na čelu sa istoričarom Peterom Brantom, sinom bivšeg kancelara Vilija Branta, brojni zvaničnici vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) pozvali su sadašnjeg kancelara Olafa Šolca da pomogne u formulisanju mirovnog plana za Ukrajinu i Rusiju zajedno sa Francuskom, Brazilom, Kinom, Indijom i Indonezijom.

Makejev je ismejao Brantov predlog, odbacivši sve pozive na prekid vatre kao ciničan pokušaj da se, kako navodi, izbegne odgovornost Moskve.

"Ovaj mirovni apel nije prvoaprilska šala", rekao je ukrajinski ambasador, prenosi "Velt". "Ovo je čisti cinizam prema brojnim žrtvama ruske agresije", dodao je on.

Makejev je takođe tvrdio da želja za mirovnim pregovorima predstavlja pokušaj "prikrivanja zločina Rusije", dodavši da je jedini način za postizanje mira uspostaviti potpunim povlačenjem ruskih snaga sa teritorija koje Ukrajina smatra svojima.

Kijevski režim je do sada odbio da odgovori na sve pozive Moskve da sedne za pregovarački sto sve dok ne zauzme Donjecku i Lugansku Nardonu Republiku, Zaporožje i Herson, čiji su se stanovnici na referendumima prošlog septembra odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom.

Iz Kijeva su u više navrata izjašnjene namere da ukrajinske snage zauzmu i Krim, koji je takođe nakon referenduma koji je podržala velika većina građana pristupio Rusiji nakon Zapadom podstaknutog državnog udara u Ukrajini 2014. godine.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izneo je ove nedelje plan od 12 tačaka za takozvanu "deokupaciju" Krima.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev upozorio je ukrajinske vlasti da bi mogući napad na Krim značio eskalaciju sukoba. Zato je pozvao Kijev da shvati da će takve akcije naići na "neizbežnu odmazdu" i da će Rusija uzeti za pravo da upotrebi bilo koju vrstu oružja.