Svet

Ekstremisti nagrnuli na Saborni hram UPC u Hmeljnicku gde je danas napadnut sveštenik (VIDEO)

Prema rečima očevidaca, oko hrama je trenutno oko 50 ljudi, koji skandiraju "Dole moskovski sveštenik", "Slava Ukrajini" i pevaju himnu Ukrajine, prenosi Savez pravoslavnih novinara
Ekstremisti nagrnuli na Saborni hram UPC u Hmeljnicku gde je danas napadnut sveštenik (VIDEO)Getty © Stephanie Keith / Stringer

Aktivisti nepriznate Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) okupili su se ispred Sabornog hrama u Hmeljnicku gde je danas napadnut sveštenik kako bi oduzeli hram sveštenstvu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), prenosi Savez pravoslavnih novinara.  

Snimak okupljene mase objavljen je na Fejsbuk stranici Hmeljničke eparhije UPC.

Prema rečima očevidaca, oko hrama je trenutno oko 50 ljudi, koji skandiraju "Dole moskovski sveštenik", "Slava Ukrajini" i pevaju himnu Ukrajine, prenosi Savez pravoslavnih novinara.

Razlog za napad na hram je jutrošnja provokacija kada je u crkvu tokom liturgije ušao član organizovane kriminalne grupe Artur Oleksandrovič Ananjev obučen u vojnu uniformu i napao sveštenika.

"U nedelju, tokom Svete Liturgije, čovek obučen u vojnu uniformu napao je sveštenika Pokrovske Saborne crkve u Hmeljnicku, poremetio Božansku Liturgiju, vređao je sveštenika, gurnuo ga sa amvona, izbio mu Sveto Jevanđelje iz ruku i bacio ga na pod pred više od 100 parohijana", navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu UPC.

Pravoslavni sveštenik UPC je odreagovao, tako što se odbranio od napada i sprečio zločinca da nastavi svoje delo. Kroz ukrajinske medije se video snimak odbrane tumači kao napad na ukrajinskog vojnika, koji je sam pred policijom priznao da nema veze sa vojskom.

Kako je javio sekretar Hmeljničke eparhije UPC, otac Oleksandr Ribčinski, meštani planiraju da danas oko 17 ili 18 časova zauzmu saborni hram UPC u Hmeljnicku.

image