Svet

I u Izraelu: NVO koju finansiraju SAD hoće da ućutka Netanijahua

Netanijahuov tim je od Vrhovnog suda u Izraelu zatražio da odbaci zahtev nevladine organizacije Pokret za kvalitetnu vladu da se premijer optuži za nepoštovanje suda jer je, kako se navodi, govorio o temama koje se tiču sudskih procesa koji se vode protiv njega
I u Izraelu: NVO koju finansiraju SAD hoće da ućutka NetanijahuaGetty © Sebastian Scheiner - Pool/Getty Images

Izraelska nevladina organizacija Pokret za kvalitetnu vladu (MKG) koju finansiraju SAD pokušava da spreči izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da govori o reformama pravosuđa koje su izazvale masovne proteste u zemlji.

Pokret za kvalitetnu vladu istakao se kao jedan od zvezda vodilja najskorijih protesta u Izraelu, a "Džeruzalem post" je prethodno preneo da je MKG učestvovala u anti-netanijahuovskim protestima još u maju 2021. godine.

Portparol Stejt departmenta je na brifingu prošle nedelje priznao da je toj organizaciji slala novac još za vreme Trampove administracije, ali je tvrdio da se poslednja isplata dogodila u septembru 2022. godine, da je novac navodno namenjen školskim programima, i negirao je da su SAD bile umešane u "podržavanje protesta ili njihovih pokretača."

Pišući o tome kako se MGK finansira novcem američkih poreskih obveznika, "Vašington fri bikon" citira Džeralda Stajnberga iz organizacije "NVO nadzirač", koji navodi da Stejt department uglavnom pušta primaoce svojih stipendija da samostalno izveštavaju o tome kako se novac troši, što znači da postoji malo mehanizama koji mogu obezbediti da se sredstva ne koriste za druge svrhe.

Sukob interesa ili obaveza premijera?

Pokret za kvalitetnu vladu je Vrhovnom sudu Izraela podneo zahtev da optuži Netanijahua za nepoštovanje suda, zbog navodnog kršenja obaveze da ne govori o temama koje su u vezi sa sudskim postupkom koji se protiv izraelskog premijera vodi zbog sumnji na korupciju.

Tužba je podneta nakon Netanijahuovog govora 23. marta u kojem je premijer najavio da će učestvovati u reformi pravosuđa, za šta je državni tužilac Gali Baharav-Mjara rekla da bi moglo dovesti Netanijahua u sukob interesa.

"Džeruzalem post" prenosi da su Netanijahuovi pravnici zatražili od Vrhovnog suda da odbaci zahtev MKG, ukazavši da sudije koji budu izabrani u skladu sa reformama ne bi nužno morali da se bave njegovim slučajem.

Povrh toga, iz Netanijahuovog tima je poručeno da reforma pravosuđa prevazilazi okvire pravne arene, i da je premijer bio u obavezi da deluje kako bi pokušao da postigne široku saglasnost, spreči nasilje i obezbedi red i zakon.

Od Netanijahua se tražilo da se pozabavi pitanjem koje je prevazišlo zakonske okvire i zašlo u druge aspekte države. Njemu je kao premijeru povereno blagostanje države, navodi se u zahtevu Netanijahuovog tima, prenosi "Džeruzalem post"

Iako je Bajdenova administracija negirala umešanost u proteste, predsednik SAD je u razgovoru sa novinarima izraelskom predsedniku Vlade poručio da "ne mogu da nastave ovim putem", misleći na reformu pravosuđa koja je izazvala ovonedeljne masovne proteste, što je a aktuelnu vladu primoralo da privremeno obustavi reformski proces.

Netanijahu je Bajdenu oštro odgovorio putem Tvitera, gde je napisao da će Izrael donositi sopstvene odluke, "a ne odluke zasnovane na pritiscima iz inostranstva".

Protesti u Izraelu su intenzivirani posle Netanijahuovog povratka na vlast krajem prošle godine, i najava da će ovlašćenja pravosuđa biti ograničena.

Ostvarenje planova izraelskog premijera dalo bi vladi mogućnost da preuzme potpunu kontrolu nad komitetom koji imenuje sudije, a na kraju bi i Vrhovnom sudu bila oduzeta ključna ovlašćenja, kao što je i ovlašćenje da poništi zakone koje smatra neustavnim.

image