Mask o "Njujork tajmsu": Vaša propaganda nije čak ni zanimljiva

"Prava tragedija 'Njujork tajmsa' je to što njihova propaganda nije čak ni interesantna", napisao je Mask na Tviteru

Izvršni direktor Tvitera Elon Musk nazvao je "Njujork tajms" "nečitljivom propagandom" nakon što je list odbio da plati verifikaciju na toj društvenoj mreži.

Tviter je prošlog meseca najavio da će od subote početi da uklanja "zastarele" plave kvačice koje označavaju autentičnost sa naloga koji su verifikovani pre nego što je Mask najavio svoj sistem pretplate prošle godine.

"Njujork tajms" je u četvrtak objavio da neće plaćati 1.000 dolara mesečno koliko se za verifikaciju naloga traži od tog lista, niti će pokriti troškove svojih zaposlenih koji su se prijavili za Tviterov lični plan verifikacije od 8 dolara mesečno.

Nakon što je "Njujork tajms" izgubio svoju verifikacionu kvačicu u subotu, tvitovi lista više se ne ne nude čitaocima koji taj list prate na osnovnoj stranici društvene mreže.

Mask je u tvitu oceinio da "nestanak" tvitova "Njujork tajmsa" neće biti veliki gubitak za većinu čitalaca.

"Prava tragedija 'Njujork tajmsa' je to što njihova propaganda nije čak ni interesantna", napisao je Mask. "Takođe, njihov fid je Tviter ekvivalent dijareje. Nečitljiv je."

Mask je ocenio da bi "Njujork tajms" imao više pratilaca kad bi objavljivao samo svoje "najbolje članke", dodavši da "isto važi za sve publikacije". 

"Njujork tajms" nalazi se među medija koji bojkotuju Tviterov novi sistem pretplate. Bela kuća takođe odbija da plati verifikaciju profila svojih zaposlenih, izvestio je "Aksios" u petak.

Mask je kupio Tviter za 44 milijarde dolara prošlog oktobra, obećavajući niz reformi koje će poništiti cenzuru platforme i učiniti je "digitalnim forumom" za slobodnu i otvorenu debatu.

Iako je obnovio stotine prethodno zabranjenih naloga – uključujući i nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa – i ublažio pravila moderiranja sadržaja na Tviteru, istovremeno se borio da poveća opadajući prihod sa platforme.

Međutim, "Volstrit džornal" je prethodno izvestio da je vrednost Tvitera upola manja od cene za koju ga je Mask kupio prošle godine.

Mask se ranije sukobio sa "Njujork tajmsom" i suspendovao izveštača tog lista Rajana Meka u decembru zbog deljenja informacija o tome gde se milijarder nalazi.

"Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali fiksiranje moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije", napisao je Mask tada na Tviteru.