Svet

MSP Rusije: Amerika drži leđa Kijevu dok progoni Lavru

SAD su stvorile čitav izopačeni mehanizam direktnog i indirektnog uticaja na konfesionalnu stranu kijevske politike, a kijevski režim je svoju versku politiku pretvorio u jedno od oruđa za promovisanje neonacističkih praksi, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva
MSP Rusije: Amerika drži leđa Kijevu dok progoni LavruGetty © Roman Pilipey / Stringer

Nije tajna da režim Zelenskog nije nezavisan u svojoj anticrkvenoj politici, raskol u pravoslavlju i udar na Crkvu je cilj koji je davno proklamovan u Vašingtonu, navodi se u zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova pod nazivom "O pritiscima na rukovodstvo Kijevsko-pečerske lavre u jeku Velikog posta".

Prema saopštenju, aktuelni predsednik Ukrajine u potpunosti razume svoju zavisnost od SAD i zato vodi antipravoslavnu politiku po nalogu Amerikanaca koji rešavaju probleme uperene protiv Rusije, koristeći još jednom ukrajinsku administraciju kao oruđe.

"SAD su stvorile čitav izopačeni mehanizam direktnog i indirektnog uticaja na konfesionalnu stranu kijevske politike – imenovan je 'specijalni predstavnik za verske slobode', postoji američka komisija za međunarodnu versku slobodu, pripremaju se godišnji planovi. Zato je bezakonje koje se sada dešava u Lavri i u drugim crkvama i manastirima Ukrajine kreirano njihovim promislom, jer su oni imali za cilj da rašire versku mržnju", istaklo je rusko MSP.

Kijevski režim je svoju versku politiku pretvorio u jedno od oruđa za promovisanje neonacističkih praksi, ističe ruska strana i dodaje da je odavno poznato da pod vlašću Porošenka, a za njim i Zelenskog i njima sličnih, strada rusko pravoslavlje, aktuelne sekularne vlasti pokrenule su i administrativno podržale stravično narušavanje tradicije – raskol crkava.

Prema saopštenju, ne stradaju samo pravoslavni već i predstavnici relativno male muslimanske zajednice u Ukrajini koji periodično prijavljuju manifestacije islamofobije.

Pritom, dodaje se u saopštenju, "jevrejsko poreklo" predsednika Ukrajine, na koje se mnogi branioci Kijeva tako često pozivaju, ne pomaže mirnoj koegzistenciji konfesija, s obzirom da se judeofobične i antisemitističke akcije redovno beleže.

U poslednjim danima marta i prvih dana aprila krenula je kampanja aktuelnog kijevskog režima i takozvane raskolničke i nekanonske Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU), usmerena na zauzimanje bisera pravoslavlja – Kijevsko-pečerske lavre.

Rektor Svetouspenske Kijevsko-Pečerske lavre Mitropolit Pavle je 1. aprila osuđen na kućni pritvor, a na lokaciju manastira počeli su da pristižu neonacistički aktivisti koji su se na sve moguće načine podsmevali bogosluženjima, pokušajima bratije i molitvama manastira da se Lavra zadrži u krilu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

"Ova akcija se priprema već duže vreme. Pokušaji zauzimanja Lavre intenzivirali su se nakon prevrata na Majdanu u Kijevu 2014. godine, gotovo uvek su vršeni uz učešće neonacističkih aktivista aktuelne kijevske vlasti", naglašeno je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo ističe momenat u kome su Zelenski i njegov režim izabrali da izvrše pritisak na Lavru – vreme Velikog posta.

Za pravoslavne Veliki post, naročito Vaskršnji, ima posebno značenje. Za vernike u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i drugim kanonskim Pravoslavnim Crkvama, Veliki post je vreme molitve, trpljenja i ljubavi, kada se ispituje čvrstina i vernost Bogu, dodaje Ministarstvo.

"Takozvani branioci Lavre ovih dana se pokazuju kao pravi ispovednici. Jedan od simbola ovakvog podviga odbrane vere bila je članica manastirskog hora Jekaterina Jeršova koji se molila na kolenima dok su oko nje besneli neonacisti pod kontrolom kijevskog režima, nema druge reči za to", ukazano je u saopštenju.

Od jeseni 2022. godine, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva manastira, a izvršna vlast je počela da donosi nelegitimne odluke kako bi zauzela manastir.

Konkretno, 2. decembra prošle godine, Vladimir Zelenski je u jednom danu potpisao ukaz "O određenim aspektima aktivnosti verskih organizacija u Ukrajini i primeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera", a Jedini državni registar Ukrajine registrovao je pravno lice "Kijevsko-Pečerska lavru" koja pripada nepriznatoj PCU.

"Sve je to urađeno sa ciljem da se prostorije Lavre što pre povuku iz neodređenog zakupa legitimne crkve i predaju raskolnicima", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prvog dana ove godine ukrajinsko Ministarstvo kulture i njegove institucije, ispunjavajući uputstva Zelenskog, kršeći uslove ugovora, raskinuli su ugovor o neograničenom zakupu, a kasnije je postavljen ultimatum da monasi napuste manastir do 29. marta ove godine.

"Sveštenstvu je dato na znanje da će u slučaju neslaganja protiv njih biti preduzete oštre mere, od kojih je jedna – hapšenje igumana manastira mitropolita Pavla – već sprovedena", ističe rusko Ministarstvo.

Na više nivoa, crkvene i svetovne vlasti skrenule su pažnju svetske crkvene i međunarodne zajednice na aktuelni novi krug kršenja građanskih prava vernika, navodi se u saopštenju.

Kako podseća Ministarstvo, 11. marta ove godine Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava, papi Franji, kenterberijskom arhiepiskopu Džastinu Velbiju, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, generalnim sekretarima OEBS-a i Saveta Evrope Helgi Mariji Šmid i Mariji Pejčinović-Burić, visokom komesaru UN za ljudska prava Volkeru Turku i drugim verskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija sa apelom da ulože sve moguće napore da spreče proterivanje monaha UPC iz Kijevsko-pečerske lavre.

A 14. marta ove godine Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i predsedavajućeg OEBS-a Bujara Osmanija da zahtevaju da Kijev zaustavi samovolju prema kanonskoj pravoslavnoj crkvi i spreči prinudno iseljenje bratije manastira, podseća Ministarstvo.

"Veoma je značajno odsustvo odlučne reakcije adresata iz redova čelnika međunarodnih organizacija", zaključuje se u saopštenju.

image