Kina: Spremni smo da razvijamo odnose sa Rusijom i Indijom

Kina i Rusija imaju posebne odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i uzajamno korisnoj saradnji, ponavljaju iz Pekinga, neposredno pred posetu francuskog lidera Emanuela Makrona

Kina je u potpunosti sigurna da će se odnosi Moskve i Pekinga i dalje razvijati, ocenila je danas zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine.

Prema njenim rečima, "Kina i Rusija su posvećene razvoju novog tipa odnosa velikih država zasnovanog na međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i obostrano korisnoj saradnji". 

"Kinesko-ruski odnosi nisu usmereni protiv treće strane i ne podležu bilo kakvom uticaju", ponavljaju iz Pekinga. 

Osim toga, ministarstvo dodaje da je u planu i razvoj saradnje sa Indijom. 

"Kina, Rusija i Indija su velike zemlje koje nastavljaju da se razvijaju i koje imaju veliki uticaj" na globalnoj sceni.

"Zbog dubokih i složenih promena na međunarodnom i regionalnom nivou, spremni smo da ojačamo interakciju sa međunarodnom zajednicom, uključujući tu i Rusiju i Indiju". 

U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron  5. aprila sleteće u Kinu, u trodnevnu posetu, tokom koje će razgovarati sa kineskim kolegom, predsednikom Si Đinpingom. 

"Politiko" piše da je pred njim "ambiciozan diplomatski plan" da "odvuče" Peking dalje od Moskve i nagovori kinesko rukovodstvo da "odigra ulogu posrednika u ukrajinskom ratu", dok mu u tome svemu zvaničnici iz SAD-a, navodno, žele sreću. 

Ipak, list dodaje da veliki broj zapadnih političara ne polaže velike nada da će Makron uspeti u svojim nastojanjima, a jedan neimenovan američki zvaničnik iz Bele kuće objašnjava da je vrlo mala šansa da će Si Đinping u bilo čemu poslušati francuskog kolegu.