Kriza razara i brakove: Sve veći broj razvoda u Velikoj Britaniji

Čak 94 odsto prijava za razvod podneto je preko interneta

Broj zahteva za razvod u Velikoj Britaniji porastao je na najviši nivo u poslednjoj deceniji, a stručnjaci kažu da bi jedan od razloga mogla biti ekonomska kriza.

Pre godinu dana britanska vlada uvela je zakon koji parovima omogućava da prilikom razvoda ne moraju da navode razloge zbog kojih su odlučili da se raziđu.

Od tada je broj zahteva za razvod skočio za 11 odsto, na 119,709 parova, najviše od 2012. godine

Prema podacima Ministarstva pravde, broj razvoda u 2021. godine bio je na 20-godišnjem minimumu.

Stručnjaci za porodično pravo kao glavnog krivca za sve veći broj razvoda navode krizu troškova života sa kojom veliki broj parova nije uspeo da se izbori. Kao još jedan razlog navedena je reforma zakona, jer su parovi odlagali podnošenje zahteva do početka njegove primene.

Zanimljiv podatak je da je proces razvoda postao gotovo potpuno digitalizovan, a čak 94 odsto prijava podneto je onlajn. Međutim, vreme čekanja na procesuiranje razvoda znatno se povećalo.

Pravni stručnjaci ističu da su ekonomske turbulencije i u prošlosti dovodile do porasta broja parova koji su odlučili da stave tačku na svoj brak.

"Strašne kamatne stope i visoka inflacija dovešće mnoge porodice pod ogroman pritisak", rekao je Dikon Sidel, advokat u firmi "Forsters".

U porastu je i broj "uradi sam" razvoda (rastava uz malu ili nikakvu pomoć advokata).