Stoltenberg: Saradnja Kine i Rusije tema predstojećeg sastanka

NATO 4. i 5. aprila debatuje o saradnji ove dve zemlje i razmatra stvaranje posebnog političkog programa za Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a 4. i 5. aprila razgovaraće o saradnji Rusije i Kine, rekao je danas generalni sekretar Severoatlantske alijanse Jens Stoltenberg pred početak dvodnevne sednice. 

NATO prati situaciju oko moguće kineske isporuke oružja Rusiji i još jednom upozorava Peking "da to ne treba da radi", istakao je on.

Stoltenberg je danas otkrio i da je ukupna vrednost pružene vojne pomoći Kijevu do sada procenjena na više od 65 milijardi evra, nakon čega je dodao da se nada da će ova vojna pomoć pomoći Ukrajini "da realno izmeni stanje na frontu". 

Ipak, iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova više puta su govorili da oružje neprestano isporučuju Sjedinjene Američke Države, a ne NR Kina, o kojoj se u poslednje vreme u tom kontekstu govori. Iz Pekinga poručuju da Vašington treba da prestane da širi dezinformacije i prebacuje odgovornost na druge.  

Kako je danas otkrio Stoltenberg, tokom sledeća dva dana, NATO će dogovoriti i početak stvaranja višegodišnje strategije koja ima za cilj podršku Ukrajini. 

"Moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu koliko god je potrebno. Zato se nadam da će se ministri dogovoriti da se započne razvoj višegodišnjeg programa podrške Ukrajini", otkrio je danas generalni sekretar organizacije. 

"RIA Novosti" pišu da se do ove odluke došlo nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu o kontroli strateškog naoružanja i odluke Moskve da razmesti taktičko naoružanje u Belorusiji.