Rusi najviše trguju u juanima

Posle uvođenja sankcija Moskvi dolar je izgubio svoj primat, a Rusija se okrenula "prijateljskim" valutama, odnosno valutama zemalja koje joj nisu uvodile ograničenja

Juan je postao valuta kojom se najviše trguje u Rusiji, navodi "Blumberg", precizirajući da je kineska valuta u februaru prvi put nadmašila dolar u mesečnom obimu trgovanja, dok se u martu razlika još povećala.

Juan je, inače, pre početka specijalne vojne operacije imao zanemarljivu ulogu na ruskom tržištu,

"Do promene je došlo nakon što su dodatne ovogodišnje sankcije uticale na nekoliko banaka u Rusiji koje su zadržale mogućnost da vrše prekogranične transfere u dolarima i drugim valutama zemalja koje je Kremlj označio kao neprijateljske. 'Rajfajzen banka' čija ruska filijala ostaje jedan od glavnih kanala za međunarodna plaćanja u zemlji, bila je među zajmodavcima koji su bili pod povećanim pritiskom evropskih i američkih vlasti", navodi "Blumberg". 

Opsežne blokade usmerene na ruski finansijski sistem navele su Kremlj i ruske kompanije da prebace svoje spoljnotrgovinske transakcije sa dolara i evra na valute zemalja koje Moskvi nisu uvodile ograničenja.

Ministarstvo finansija je ranije ove godine svoje tržišne operacije konvertovalo u juan umesto u dolar, a 60 odsto imovine fonda nacionalnog bogatstva drži se u juanima.

Banka Rusije redovno poziva kompanije i građane da zamene svoja sredstva u rublje ili "prijateljske" valute kako bi izbegli rizik od njihovog blokiranja ili zamrzavanja.

"Sada ima manje dolara na tržištu jer su prihodi Rusije smanjeni zbog pada cena nafte i smanjenja izvoza", tvrdi Iskander Lutsko, strateg ITI London.

Istovremeno, "uvoz robe iz Rusije u Kinu porastao je za 29 odsto, iako izvoz iz Kine stagnira", tvrdi on.