"Njujork tajms": Zapadno naoružanje nije dovoljno za uspešnu ofanzivu, Ukrajinci ponovo osnivaju "Azov"

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo formira bataljon "Azov", koji je zbrisan tokom prošlogodišnjih borbi za Marijupolj

Šanse za uspeh Ukrajinske ofanzive krajnje su ograničene, a bez uspeha na bojnom polju, entuzijazam za dalju podršku Ukrajine na Zapadu nastaviće da pada.

Zapadna podrška Ukrajini do sada je bila pozitivna, ali ne i zagarantovana, piše "Njujork tajms". Očekuje se da će američki budžet za vojnu pomoć, na primer, biti istrošen do septembra, a jedan visoki zvaničnik iz američke vojne industrije nedavno je opisao isporuku municije za Ukrajinu kao "poslednji pokušaj".

"Ključna stvar u očima elita u Vašingtonu - a oni su ti koje odnose sve odluke - je da Ukrajina mora zauzme značajne teritorije u narednoj ofanzivi", rekao je analitičar Klif Kupčan.

Izazovi su zastrašujući, piše njujorški list.

Ukrajinski oficiri moraju da usklade artiljeriju, pešadiju i oklopne jedinice kako bi probili ruske linije odbrane. Na jugu, ruske trupe učvršćuju svoje defanzivne linije od kada su se povukli iz Hersona u novembru prošle godine. Sofisticirani zapadni tenkovi odigraće ključnu ulogu, smatraju u "Njujork tajmsu".

Pre početka sukoba prošlog februara, Ukrajina je raspolagala sa oko 260.000 vojnika. Taj broj je nakon mobilizacije povećan na oko milion u svim rodovima vojske i drugih bezbednosnih službi, dok se njihovi gubici na Zapadu procenjuju na oko 100.000.

Zapadni posmatrači očekuju da će se ukrajinska ofanziva fokusirati na jug zemlje, sa ciljem izbijanja na obale Azovskog mora nedaleko od Krima.

Uspeh ukrajinskih trupa, ipak, nije zagarantovan. Njihovi saveznici postaju sve obazriviji kada je u pitanju slanje naoružanja, dok vojnici prolaze kroz skraćene obuke.

"Puno toga mora da se nauči za malo vremena", rekao je vojni analitičar Rob Li, i dodao da će "ukrajinski vojnici morati da krenu i pre nego što dobiju naoružanje".

Oprema za proboj rovova i prelazak minskih polja stiže, ali se postavlja pitanje da i će je biti dovoljno.

Ukrajinska ofanziva će se, makar u početnoj fazi, zavisiti od sposobnosti prelaska preko minskih polja, smatraju vojni analitičari. Kako bi to uspela, ukrajinska vojska će morati da se osloni na stare mašine za čišćenje mina sovjetske proizvodnje.

Ruska vojska, sa druge strane, raspolaže širokim arsenalom protivtenkovskih i protivpešadijskih mina, od kojih su neke posebno komplikovane za demontažu.

Očekuje se da će Ukrajina ofanzivu započeti snažnim artiljerijskim napadom na užem delu fronta, nakon čega će se aktivirati deminerske jedinice. 

Očekuje se da će Ukrajinci udariti na jugu, gde je teren većinski ravničarski, sa ponekim šumarkom i razbacanim selima i gradovima. Poboj od oko 80 kilometara do Melitopolja presekao bi ruski deo Zaporoške oblasti na polja, a Krim bi se našao u dometu ukrajinske artiljerije, piše "Njujork tajms".

Ukrajinci bi mogli da imaju problema i sa moralom, smatra njujorški list. Sve je više vojnika koji otvoreno govore da više nisu u stanju da nastave sa borbama.

Obnavlja se ozloglašeni bataljon "Azov"

Posebno je zanimljiva činjenica da ukrajinski Ministarstvo unutrašnjih poslova "vraća iz mrtvih" ozloglašeni bataljon "Azov", čiji su nekadašnji članovi ubijeni, ranjeni ili zarobljeni tokom borbi za Marijupolj početkom prošle godine.

Ipak, pripadnici novog "Azova" već se nalaze u procesu obuke. Jedan od njihovih instruktora je i nekadašnji član tog bataljona Ilija Samoilenko, koji je zarobljen nakon zauzimanja čeličane "Azovstalj" u maju prošle godine, a u Ukrajinu se vratio kao deo razmene zarobljenika sredinom septembra.

"Mi ćemo obučiti nove ljude i dovesti ih na naš nivo", rekao je on, prenosi "Njujork tajms".

Kako bi osigurali da samo najmotivisaniji vojnici završe u toj jurišnoj jedinici, regrutima je dat izbor. Na kraju obuke, oni mogu da izaberu da li žele da ostanu u bazi, ili da budu poslati u borbu. Ukoliko izaberu prvu opciju, oni svojim nadređenima pokazuju šta zaista misle.