Ponovo u funkciji? Nemačke kompanije obnavljaju osiguranje za Severni tok 1

Neki od nemačkih akcionara Severnog toka zalažu se za očuvanje oštećenog gasovoda u slučaju da se odnosi sa Moskvom poprave

Nemačke osiguravajuće kompanije "Alijanc" i "Minih Re" obnovile su osiguranje za oštećeni gasovod Severni tok 1, reklo je više izvora za Rojters, dodajući da nije isključeno njegovo ponovno stavljanje u funkciju.

Osiguranje dve najveće nemačke kompanije ključno je za dugoročnu budućnost gasovoda, koji je celu deceniju bio glavni put za isporuku ruskog gasa u Evropu, pre eksplozije u septembru prošle godine.

Ovo je suprotno zvaničnom stavu Nemačke o prekidu veza sa Moskvom, ali jedan od izvora je rekao da se nemačka vlada nije protivila osiguranju. 

"Alijanc", "Minih Re" i nemački kancelar su odbili da komentarišu navode, a Ministarstvo ekonomije je saopštilo da osiguranje ranije nije bilo deo podrške koju je vlada pružala gasovodu.

Očuvanje Severnog toka 1 uprkos odnosima sa Moskvom

Rusija ima 51 odsto udela u Severnom toku 1 preko podružnice državne energetske grupe "Gasprom".

Neki od nemačkih akcionara Severnog toka zalažu se za očuvanje oštećenog gasovoda u slučaju da se odnosi sa Moskvom poprave, kažu izvori za Rojters.

Jedan od njih je rekao da Berlin toleriše takav pristup infrastrukturi, iako su energetske veze sa Rusijom prekinute.

Svi izvori su odbili da budu imenovani zbog osetljivosti pitanja, naglašava agencija.

Polisa osiguranja pokriva štetu na gasovodu i probleme u vezi sa prekidom poslovanja, rekao je jedan od izvora. Osiguranje bi takođe olakšalo sve popravke potrebne za obnavljanje snabdevanja Evrope gasom ispod Baltičkog mora.

Dok je uvoz ruske sirove nafte i naftnih derivata zabranjen sankcijama Evropske unije, uvoz ruskog gasa je dozvoljen. Zapad, međutim, pokušava da pronađe alternative.

Evropski uvoz ruskog gasa pao je sa oko 40 odsto na manje od 10 odsto otkako je počela ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Neki nemački zvaničnici, političari i drugi koji su upoznati sa razmišljanjem nemačke vlade rekli su Rojtersu da se manjina još uvek nada da će Severni tok 1 biti vraćen u funkciju, čak i ako malo ko procenjuje da će se to desiti u bliskoj budućnosti.

Mihael Krečmer, konzervativni lider regiona istočne Saksonije, rekao je da bi gasovod trebalo da bude popravljen i da Nemačka treba da zadrži opciju da ponovo uvozi preko njega.

Ostali osiguravači 

Pre početka Specijalne vojne operacije, Severni tok 1 je bio osiguran od strane više evropskih osiguravača, od kojih su neki sa londonskog tržišta osiguranja "Lojd".

Deo je prekinuo osiguravajuće aranžmane zbog sankcija Ujedinjenog Kraljevstva, ali neki od izvora kažu da je nastavljeno sa osiguranjem projekta, što iz "Lojda" nisu želeli da prokomentarišu.

Klijenti često obnavljaju ugovore o osiguranju kada im je imovina oštećena i to se uzima u obzir prilikom dogovaranja uslova ugovora, objašnjavaju stručnjaci.

Polisa Severnog toka 1 zasnovana je na dvogodišnjem ugovoru koji je obnovljen nakon prve godine, rekli su izvori. Međutim, osiguranici i osiguravači često mogu da raskinu takav ugovor nakon prve godine, u zavisnosti od uslova.

Nije jasno da li je osiguravač "Cirih" bio deo novih aranžmana, a izvori tvrde da je bio među osiguravačima kada je nastala šteta. Ipak, odbili su da komentarišu, prenosi agencija.