Svet

Ko je novi premijer Finske: "Pouzdani desničar" Orpo zameniće "slobodoumnu parti devojku"

Potpuno suprotnim rivalima na finskim izborima jedna stvar je ipak bila zajednička - nedvosmislena podrška članstvu te države u NATO-u
Ko je novi premijer Finske: "Pouzdani desničar" Orpo zameniće "slobodoumnu parti devojku"www.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Finci su, zbog nadolazeće recesije i sukoba u Ukrajini, na nedavnim izborima igrali na sigurno, piše "Politiko".

U vođi desnog centra Peteriju Orpu, finsko biračko telo je videlo nekoga sa pouzdanim partijskim političkim iskustvom koje se proteže decenijama unazad. Ističući da je finska privreda u problemima, Orpo je pridobio glasače tvrdnjom da je on, a ne "njegov slobodoumni i slobodniji rival" Sana Marin, čvrsta ruka koja je Finskoj neophodna.

Smena NATO lobista na čelu države

Kako prenosi briselski portal, promena premijera će predstavljati "radikalnu promenu na finskoj i za široj evropskoj političkoj sceni".

Ipak, kada je u pitanju spoljna politika, Orpo će, baš kao i Marin, nastaviti da podržava članstvo te države u NATO-u, zagovara politiku naoružavanja Kijeva i težiti da odbaci ruske energente u korist obnovljivih izvora energije. Pored toga, Orpo je svojevremeno insistirao na izgradnji (prilično simbolične) ograde na granici sa Rusijom.

Orpo je pred izbore u nedelju, piše "Politiko", igrao na duboko ukorenjene (iako svakodnevne) strahove Finaca zbog rastućeg državnog duga i ponudio konkretna (iako svakodnevna) rešenja, poput smanjenja javne potrošnje. 

"Počinjemo pregovore o vladi sa ekonomijom kao ključnim pitanjem", rekao je Orpo dok se prebrojavanje glasova bližilo kraju. 

Popularna odlazeća premijerka Finske Sana Marin prošle godine se našla u centru skandala nakon što je u javnost dospeo snimak kako pleše na zabavi sa prijateljima. Nakon burne reakcije javnosti, pojavili su se i navodi da je Marin kršila mere za vreme pandemije virusa kovid-19, ali i da je konzumirala narkotike, što je ona negirala. 

Ipak, ono što ju je na kraju koštalo funkcije bila je loša reputacija njene vlade povodom ekonomske politike, ocenjuje briselski portal. 

Ljubitelj pecanja, kuvanja i upravnih odbora banaka i fondova

Orpo je rođen 1969. godine u ruralnom delu jugozapadne Finske i magistrirao je društvene nauke na obližnjem Univerzitetu Turk, navodi se u biografiji na veb stranici parlamenta. Oženjen je i ima dvoje dece, a navedeno je da su mu hobiji kuvanje i pecanje.  

Budući premijer Finske je takođe bio (ili i dalje jeste) član upravnih odbora mnogih uticajnih banaka i fondova, poput "Svetske banke", "Evropske investicione banke", "Evropskog stabilizacionog mehanizma", zajedničkog "Komiteta za razvoj Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke", "Nordijske investicione banke", "Azijske banke infrastrukturnih investicija" i mnogih drugih. 

Orpo je sarađivao sa Nacionalnom koalicionom partijom od 1990-ih, a bio je na funkcijama ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova i finansija.

Posle (tesnog) poraza na izborima 2019. godine, Orpo je odlučio da ne ulazi u koaliciju sa socijaldemokratama, već da svoju stranku odvede u opoziciju i izgradi reputaciju tradicionalne ekonomske alternative desnog centra koja je spremna da smanji javnu potrošnju i ograniči povećanje poreza, piše "Politiko".

Kako ocenjuje briselski portal, glavna Orpova strategija u finišu predizborne kampanje bila je da Marin i njenu stranku prikaže kao pretnju po fiskalnu stabilnost države.

Orpo je do sada držao otvorenim opcije sa kojim strankama može da se udruži nakon izbora, međutim, zbog političkih i ekonomskih razlika sa kolegama, očekuje se da će pregovori o formiranju vlade biti mučni i da će potrajati nekoliko nedelja. 

Nacionalna koaliciona partija se ne slaže sa nacionalističkom Partijom Finaca po pitanju imigracije, EU i klimatskih promena, a sa socijaldemokratama po pitanju mera štednje i disciplinovanim upravljanjem budžetom. 

Partija centra, nekadašnji saveznici Orpove stranke, praktično su se pridružili levičarskom bloku i direktno saopštili da ne planiraju da se pridruže novoj finskoj vladi.

image