Svet

Lukašenko: Hvala Rusiji na obaveštajnim podacima; Nariškin: Poljska samo čeka da zauzme deo Ukrajine

Razmena obaveštajnih podataka Moskve i Minska je intenzivirana i sve bolja, poručuje predsednik Belorusije, dok šef beloruskog KGB-a upozorava da treba očekivati eskalaciju u regionu
Lukašenko: Hvala Rusiji na obaveštajnim podacima; Nariškin: Poljska samo čeka da zauzme deo Ukrajinewww.globallookpress.com © Henadz Zhinkov

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zahvalio je danas direktoru ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergeju Nariškinu na svim obaveštajnim podacima koje je Moskva podelila sa Minskom.

Razmena obaveštajnih podataka Belorusije i Rusije se intenzivirala, a informacije su kvalitetnije nego pre, poručio je Lukašenko tokom današnje posete Nariškina Minsku, a zatim i dodao da je zemlja otvorena za dalju saradnju u tom smeru. 

Prema njegovim rečima, izazovi sa kojima se Minsk suočava su danas veoma ozbiljni, "a ponekad i neverovatni". Da se nije desila Specijalna vojna operacija, trebalo je smisliti nešto što bi Belorusiju podstaklo da vrlo dobro izanalizira odbrambenu sposobnost i sve vojne strukture zemlje, dodao je on.  

Šef ruske Spoljnoobaveštajne službe potvrdio je dobru saradnju službi dveju zemalja, među kojima, kako kaže, postoji potpuno poverenje. 

Komentarišući situaciju u Istočnoj Evropi, Nariškin je kazao da Poljska samo čeka trenutak da zauzme zapadni deo Ukrajine i da želi njen kolaps, a da Kijev i Zapad, sa druge strane, žele ne samo da zabrane, već i potpuno unište kanonsko pravoslavlje u Ukrajini kako bi stvorili novi svetski poredak.

"Situacija u Ukrajini poprimila je karakteristike verskog rata, u kojoj za Zapad i Kijev nema crvenih linija".

U isto vreme, Nariškin je optužio Zapad da pokušava da nagovori Gruziju da stupi u vojni sukob sa Rusijom, jer je, kako tvrde zapadni političari, "sada pogodan trenutak da se povrati kontrola nad Abhazijom i Južnom Osetijom". 

On još navodi da Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju na globalnoj sceni, kao što je to inicijalno bilo planirano. 

"Bez obzira na veoma jak pritisak, SAD neće moći da iskoriste zemlje Latinske Amerike i Afrike kako bi blokirale Rusiju". 

Sastanku takođe prisustvuje i Nariškinov kolega, direktor beloruske KGB službe Ivan Tertelj.

On upozorava da treba očekivati dalju eskalaciju u regionu i konstatuje da se na teritoriji Poljske, Litvanije, Letonije i Češke nalaze kampovi za obuku boraca koji se uče kako da izazovu nemire i izvrše terorističke napade. 

"Mi znamo gde su njihovi centri za regrutovanje i znamo ko se time bavi. Znamo i o kakvim se kampovima za obuku radi, ko su tačno instruktori i ko se nalazi na kom stepenu obuke", poručuje Tertelj.

Prema njegovim rečima, vlasti su već zadržale neke građane Poljske i drugih Baltičkih zemalja koji su bili umešani u tajne operacije službi tih država na teritoriji Belorusije.  

image