Svet

Stoltenberg: Ukrajini za ofanzivu treba još municije, zemlje NATO-a će povećati proizvodnju

Nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova država članica NATO-a i Ukrajine, generalni sekretar te organizacije pozvao na slanje veće pomoći Ukrajini
Stoltenberg: Ukrajini za ofanzivu treba još municije, zemlje NATO-a će povećati proizvodnju© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ukrajina bi trebalo da sprovede "ofanzivne akcije", zato je neophodno da se povećaju isporuke municije, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica i Ukrajine.

"Tokom sastanka, naglašena je neophodnost ne samo slanja municije Ukrajini, već i povećanja njene proizvodnje. Mi sarađujemo sa vojnom industrijom i EU kako bi u tome uspeli", izjavio je Stoltenberg, prenose "RIA Novosti".

Stoltenberg je dodao i da "Ukrajina mora da sprovede ofanzivne akcije, za šta joj je neophodno mnogo municije za artiljeriju, tenkove i protivvazdušnu odbranu".

Rusija je više puta naglasila da je slanje naoružanja Ukrajini nedopustivo, kao i da je svaka isporuka oružja legitimna meta za rusku vojsku. 

Rusko ministarstvo odbrane je zapadne zemlje optužilo da se "igraju s vatrom" tako što šalju oružje Kijevu, dok u Kremlju tvrde da to ne pomaže uspehu pregovora između Rusije i Ukrajine.

image