Svet

Ratno siroče iz Avganistana oteto u SAD

Američki marinac Džošua Mast nasilno je prisvojio avganistansku devojčicu koja je sa daljim rođacima prebegla u Ameriku
Ratno siroče iz Avganistana oteto u SAD© unsplash

Mladi avganistanski par doživeo je da im SAD oduzme bebu nakon što su u ovu zemlju izbegli posle američke evakuacije iz Avganistana 2021. godine, izvestila je agencija AP.

Mladi par je u rođačkim odnosima sa devojčicom - ratnim siročetom koje je izgubilo roditelje i petoro braće i sestara u vihoru američkog dvadesetogodišenjeg rata u Avganistanu. Pošto je bila izvučena iz ruševina i imala ozbiljne povrede, beba je najpre mesecima bila stacionirana u američkoj vojnoj bolnici.

Potom je par sa bebom bio upućen u SAD na "dalji medicinski tretman", uz pomoć američkog marinca Džošue Masta. Dok se tragalo za bližim rođacima ovog ratnog siročeta, Mast je izdejstvovao starateljstvo nad detetom koga nikako nije hteo da se odrekne.

Predstavljujući spasavanje bebe kao čin "hrišćanske vere", koristio je svoj status u Oružanim snagama SAD. Apelovao je na visoke zvaničnike Trampove administracije i obratio se sudovima u malim gradovima za usvajanje bebe.

Avganistanski par tužio je Džošuu i njegovu suprugu Stefani Mas i usledila su četiri sudska postupka.

"Džošua i Stefani Mast nisu uradili ništa osim što su obezbedili da ona dobije potrebnu medicinsku negu, uz velike lične troškove i žrtvu, i obezbedili joj dom pun ljubavi", pravdali su se advokati Masta.

Ratno siroče je u SAD ostalo odvojeno od svojih rođaka. O sudbini ovog avganistanskog deteta sada se raspravlja u postupku u sudnici u selu Palmira u Virdžiniji i nema izgleda da će se postupak ikad završiti u korist ove avganistanske porodice.

Posle 20 godina ratovanja i nadmudrivanja sa talibanskim ratnicima, poslednji kontigent američkih trupa povukao se iz Avganistana 30. avgusta 2021. godine. Američki vojnici su predali međunarodni aerodrom u Kabulu u ruke Talibanima. Oni su proglasili Islamski Emirat Avganistan, a mnogi Avganistanci su pobegnu iz zemlje.

image