Svet

Tajvanska predsednica u poseti SAD: Kina pokreće patrole

Peking je već upozorio da je spreman da preuzme određene akcije u slučaju susreta predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD i tajvanske predsednice
Tajvanska predsednica u poseti SAD: Kina pokreće patrolewww.globallookpress.com © Kevin McCarthy

Kina je počela patroliranje preko Tajvanskog moreuza nakon informacije da će se sastati predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti i predsednica Tajvana Cai Ing-ven, saopštila je kineska Uprava za pomorsku bezbednost Fudžijan preko "ViČeta".

"Danas je pokrenuta specijalna zajednička patrolno-inspekcijska operacija u centralnim i severnim delovima Tajvanskog moreuza", navodi se u saopštenju.

U prilogu poruke je slika koja prikazuje zone patrola, koje se nalaze u blizini ostrva Tajvan.

Nakon vesti, Peking se odlučno usprotivio sastanku jer je u suprotnosti sa principom Kine i podriva suverenitet zemlje, izjavila je u utorak portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Dana 29. marta, tajvanska delegacija koju je predvodila Cai Ing-ven otputovala je na desetodnevno putovanje u dve centralnoameričke države. Tajvanski lider će u sredu na povratku kući takođe svratiti u Los Anđeles. Američki mediji javili su da će Cai Ing-ven održati sastanak sa Makartijem tokom njenog boravka u Kaliforniji tog dana.

Pre sastanka sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem u Kaliforniji, predsednica Cai Ing-ven sastala se u utorak sa visokim bezbednosnim zvaničnicima kako bi razgovarala o "regionalnoj situaciji".

Peking je već upozorio da je spreman da preuzme određene akcije u slučaju susreta Makartija i Ing-ven. Portparolka Kancelarije kineskog Državnog saveta za poslove Tajvana je naglasila da bi takav kontakt ozbiljno naštetio suverenitetu Kine i obećala je odgovor Pekinga.

Situacija oko ostrva je eskalirala prošlog avgusta, nakon što je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej. Kina ne priznaje suverenitet ostrva, smatra ga svojom provincijom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i vojskom iz drugih zemalja.

Zvanični odnosi između kineske centralne vlade i Tajvana su prekinuti 1949. godine, nakon što su se na ostrvo preselile snage Čang Kaj Šeka Kuomintanga, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom. Poslovni i neformalni kontakti između Tajvana i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih.

image