Nova cenzura: Estonija zabranila pristup ruskim TV kanalima na internetu

Estonska agencija za zaštitu potrošača i tehničku regulativu zatvorila pristup 53 domena preko kojih je bilo moguće gledati ruske TV kanale zabranjene u Evropskoj uniji

Estonska agencija za zaštitu potrošača i tehničku regulativu (TTJA) zatvorila je pristup 53 domena preko kojih je bilo moguće gledati ruske TV kanale zabranjene u Evropskoj uniji, saopštila je pres služba te agencije.

Prema rečima šefice odeljenja Kristi Talving, prema anketama, pominjanje ruskih kanala kao važnog izvora informacija je tokom godine smanjeno sa 33 odsto na 11 odsto, a poverenje u njih sa 40 odsto na 18 odsto.

"Na osnovu ovih podataka, možemo reći da je rad na zaštiti estonskog informacionog prostora bio efikasan", rekla je Talving.

Ona je takođe napomenula da je u Estoniji već zabranjeno emitovanje 50 ruskih TV kanala i da je ograničen pristup 80 sajtova, koji su već sankcionisani.

U saopštenju se dodaje da TTJA nastavlja da prati ostale TV kanale i veb stranice, kao i da će takođe nastaviti da informiše telekomunikacione kompanije o TV kanalima i veb stranicama koje je potrebno zaustaviti u Estoniji zbog međunarodnih sankcija.

Podsetimo, ranije je širom Estonije obustavljeno emitovanje kanala "RTR Planeta", "NTV Mir", "NTV Mir Baltija", "Belorusija 24", "Rusija 24" i "TV Center internacional". Tada je na "crnu listu" dodat "Prvi baltički kanal" (PBK), koji reemituje programe ruskog "Prvog kanala" u baltičkim zemljama, "STS", "REN TV", "Dom kino", "Dom kino premium", "Muzika prvog", "Vremja", "Telekafe", "Dabar", "O!", "Idemo!".

U pozadini Specijalne vojne operacije, protiv Moskve su uvedene hiljade restriktivnih mera, uključujući blokiranje resursa agencije "Sputnjik" i TV kanala RT. Stranice ovih medija nisu dostupne evropskim korisnicima Gugl pretraživača, dok su njihovi kanali na Jutjubu i na Meta platformama cenzurisani.

Mnogi lokalni novinari koji rade sa ruskim medijima označeni su kao "mediji povezani sa ruskom vladom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da "Moskva ne očekuje da će Zapad uvesti sankcije novinarima, sportistima i ličnostima iz oblasti kuluture". Šef Saveta za ljudska prava pri predsedniku Ruske Federacije Valerij Fadejev uputio je apel predstavnici OEBS-a za slobodu medija Terezi Ribeiro i pozvao je da preduzme mere za poštovanje normi koje se odnose na slobodu medija, štampe, zbog uznemiravanja publikacija na ruskom jeziku.

Šef Evropske federacije novinara Rikardo Gutijerez je izjavio da je zabrana ruskih medija u EU, uključujući RT i "Sputnjik", "opasan presedan koji ugrožava slobodu štampe".